Laovarude tõus viis vase hinna alla

Peeter Teder 25. oktoober 2006, 00:00

Vase hind langes eile kolmandat kauplemispäeva järjest, sest metalli laovarud tõusid viimase poole aasta kõrgeimale tasemele.

Londoni Metallibörsil jälgitavad laovarud tõusid 7 protsendi võrra ja ulatusid 120 825 tonnini. Suurima panuse laovarude suurenemisse andis Singapur, kus varud suurenesid 7025 tonni võrra. See on ka koht, kus ostetakse enamik vasest, mis läheb Hiinasse. Kuigi laovarud tõusid, moodustavad varud tarbimismahust kolme päeva jagu. Laovarud tõusid isegi vaatamata tootmise vähenemisele. Maailma suurim kaevanduskompanii BHP Billiton teatas, et vase tootmine langes kolmandas kvartalis ligi 1/5 võrra ja oli 249 900 tonni. BHP Billitoni tootmismahtusid vähendas augustis ja septembris Tšiilis Escondida kaevanduses neli nädalat kestnud streik ja hooldustööd Austraalias Olympic Dami kaevanduses.

"Füüsilise vase turg on hästi varustatud," ütles Bloombergile Natexis Commodity Marketsi metallikaupleja Andrew Silver. "Keegi ei vaevu praegu metalli ostma."

Kolmekuise tarnetähtajaga vaselepingu hind langes 0,8 protsenti ja tonn metalli maksis 7485 dollarit. Viimase kolme kauplemissessiooni jooksul on vase hind langenud 2,3 protsenti. Vase hind saavutas rekordtaseme mais, mil kolmekuise lepingu hind tõusis 8800 dollarini tonn.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing