Prints Philip avas kasutusloata tehase

Piret Reiljan 30. oktoober 2006, 00:00

"Kasutusloa taotlust ei ole Interconnect Product Assembly AS (IPA)omanikud ega ehitaja vallale seni esitanud, küll toimub neil valminud ehituse ülevaatus ja komplekteeritakse täitedokumentatsiooni," teatas Rae vallavalitsuse arengu- ja planeerimisameti ehitusjärelevalve vanemspetsialist Enno Harmipaik.

Sellise ehitise täitedokumentatsiooni maht on valla praktika põhjal kuni üks meeter köidetud dokumentidega riiulipinda, lisas ta.

IPA ühe omaniku ja kvaliteedijuhi Lauri Olli sõnul on kasutusloa viibimine täiesti loomulik. "Selleks et kasutusluba taotleda, peab kogu tööstusala valmis olema. Päästeamet nõuab näiteks praegu teatud veemahuti ehk kinnistu kustutussüsteemi paigaldamist," rääkis Olli.

Pärast hetkelist mõttepausi teatas Olli, et kasutusloa viibimine on kinnistu omaniku, mitte tehase probleem. Küsimusele, kes siis on kinnistu omanik, vastas Olli: "Ma täpselt ei teagi."

Vallavalitsuse andmetel kuulub tehase kinnistu Rae vallas Peetri külas Läike tee 7 aktsiaseltsile IPA, mille üks omanik on ka Olli ise.

"Seda, et kasutusluba õigeaegselt ei taotleta, juhtub tihtipeale. See on küll taunitav, kuid mingisuguseid sanktsioone ei saa rakendada," ütles Harmipaik.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Kati Kõrbe sõnul saab omavalitsus kasutusloata tegutsemise puhul ehitise omanikke siiski hoiatada ja ka trahvida. "Ehitustegevuses on sunniraha ülemmäär 10 000 krooni ja seda saab omavalitsus rakendada korduvalt, kuni isik on ettekirjutuse täitnud," selgitas Kõrbe.

"Meie seal tehases kohal käinud ei ole, nii et mina ei tea, kas seal tootmine käib või mis seal tehakse," sõnas Harmipaik ja lisas, et küllap on tehases mõned tehnilised probleemid, mis tuleb enne kasutusloa paberite täitmist korda saada. Kiiret ei paista vallal kasutusloa nõudmisega olevat. "Kindlasti nad taotlevad kasutusloa, lihtsalt mingil põhjusel on asi venima jäänud," arvas ehitusjärelevalve spetsialist.

Ehitusseaduse järgi saab kohalik omavalitsus kasutusloa puudumisel teha ehitise omanikule ettekirjutuse ja kohustada teda peatama kasutusluba mitteomava ehitise kasutamine.

Kui ehitise omanik etteantud tähtaja jooksul ei lõpeta kasutusloata ehitise kasutamist, saab ehitusjärelevalvet teostav ametiisik rakendada tema suhtes sunnivahendit - sunniraha.

Ehitustegevuses on sunniraha ülemmäär 10 000 krooni ja sunnivahendit saab rakendada korduvalt, kuni isik on ettekirjutuse täitnud.

Selgitusi selle kohta, kas ja milliseid sunnivahendeid on kasutusloata ehitise omaniku suhtes rakendatud, saab anda kohalik omavalitsus, kelle haldusterritooriumil selline ehitis asub.

Ehitusseaduse kohaselt on ehitise kasutusluba kohaliku omavalitsuse nõusolek, et valminud ehitis või selle osa vastab ehitisele ettenähtud nõuetele ja seda võib kasutada vastavalt kavandatud kasutamise otstarbele.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 16:22
Otsi:

Ava täpsem otsing