• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Konfliktide lahendus on struktuuris

  Ettevõttesiseseid konflikte lahendades on sageli abi firma struktuuri muutmisest.
  Juhid teavad, kui suur väärtus on läbi vaieldud seisukohal, mida osapooled tunnustavad lahendusena. Samuti teavad nad, kui haavavalt võib mõjuda töökliimale, organisatsioonikultuurile ja tulemuslikkusele juhtide vinduv vastasseis.
  Osa konfliktide põhjusi on seotud organisatsiooni eripäraga. See ei pruugi avalduda otseselt, vaid võib sarnaneda läbitilkuvale lamekatusele, mis lekib ühe toa laest, kuigi vesi voolab sisse hoopis teise toa kohalt.
  Firmasiseste konfliktide puhul on oluline hinnata võimalust, et need tulenevad organisatsioonilistest probleemidest.
  Saksa konfliktinõustaja Friedrich Glasli kogemuse põhjal on 90% tema nõustatud organisatsioone oma sisekonflikte lahendades teinud organisatsioonilisi muudatusi.
  Organisatsiooni tegevust võib käsitleda kolme funktsiooni koosmõjuna. Need on loomine, teenindamine ja tootmine.
  Loovorganisatsioonide põhiülesandeks on uute ideede produtseerimine. Uurimisinstituut, kõrgkool, loomeorganisatsioon, disainibüroo - kõigi nende ülesandeks on uue loomine.
  Need organisatsioonid elavad oma liikmete õppimis- ja loomevõimest. Sellistes organisatsioonides tekivad konfliktid, kui piiratakse eetilist vabadust, tegevus politiseeritakse või loovtegevust juhitakse ainult majanduslikest kriteeriumitest lähtudes.
  Kui tahad, et inimesed looks ja ei tülitseks, väärtusta loomingulist keskkonda, isikupärasust ja loomingulist vabadust.
  Teenindusorganisatsioonid rahuldavad tarbija mingit vajadust. Konfliktid nendes organisatsioonides tekivad, kui teenindusprotsessi liigselt reglementeeritakse, tungides teenindaja isiklikku ellu.
  Eriline väärtus on teenindusorganisatsiooni maine, mille kahjustamine mõjutab organisatsiooni sisesuhteid. Kui tahad, et inimesed oleksid head teenindajad, koolita neid, hoidmaks rutiini langemast, ning hoolitse, et firma identiteet oleks neile arusaadav ja tähtis.
  Tootmisorganisatsioonides on eesmärgiks toodangu valmistamine ja oluline on, et töötaja mõistaks oma töö tulemuse tähtsust.
  Kui inimene võõrandub oma töö tulemustest, hakkab ta firmasse oma isiklikke probleeme "sisse lugema", halvenevad nii suhted kui ka tulemused.
  Kui inimest ja tema tööd väärtustatakse, on tal võimalus teha oma tööd hästi.
  Autor: Tõnu Lehtsaar
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Anu Ruul: kestliku innovatsiooni võimalikkusest Maal – kümme sammu maailmalõpust eemale
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Pangajuhid avaldasid kasvuplaani: rahvusvaheline turg, kaubandus ja krüpto
LHV Groupi juhi Madis Toomsalu meelest on panganduse suurim oht see, et keset mustade luikede ajastut unustatakse ära, kuidas teha äri ja edukalt kasvada. Kuigi inflatsioon ja intressitõusud võivad niisamagi pankade aktsiatele hoogu juurde anda, ei saa ilma heade kasvuplaanideta, tõdesid pangajuhid täna investor Toomase konverentsil.
LHV Groupi juhi Madis Toomsalu meelest on panganduse suurim oht see, et keset mustade luikede ajastut unustatakse ära, kuidas teha äri ja edukalt kasvada. Kuigi inflatsioon ja intressitõusud võivad niisamagi pankade aktsiatele hoogu juurde anda, ei saa ilma heade kasvuplaanideta, tõdesid pangajuhid täna investor Toomase konverentsil.
Raadiohitid: ühe Eesti panga juhtimisviga ja uus Tuul Tallinna börsil
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Endised töötajad tahavad firmamatja kätte liikunud vanalinna restoranipidaja pankrotti
Umbes 25 aastat tegutsenud Tallinna vanalinna restorani Kalle Kusta operaatorfirma müüdi veidi üle aasta tagasi firmamatja Raul Pindiga seotud ettevõttele. Endised töötajad nõuavad nüüd ettevõtte pankrotti.
Umbes 25 aastat tegutsenud Tallinna vanalinna restorani Kalle Kusta operaatorfirma müüdi veidi üle aasta tagasi firmamatja Raul Pindiga seotud ettevõttele. Endised töötajad nõuavad nüüd ettevõtte pankrotti.