Meeldivas meeleolus 15. aiandusmess

Tiina Kolk 07. mai 2007, 00:00

82 eksponenti pakkusid alates seemnetest, sibulatest ja istikutest kõike, mis selle valdkonnaga seotud: piirdeid, purskkaeve, skulptuure jms, kommenteerib messi projektijuht Keete Puri.

Koostöös Eesti Aiaklubiga peeti ka seminare. Suurel roosipäeval esinesid Else Liventaal Tallinna botaanikaaiast, Austini ja Delbardi rooside maaletooja Katrin Ruitlane-Rütli, Janika Praggi Tartu puukoolist ja Põltsamaa roosiaia roosispetsialistid.

Tuntud sisearhitekt Ivi-Els Schneider kõneles sisekujunduse harmooniast aiakujundusega, Mait Kriipsalu komposteerimisest ja Rein Kuresoo värvidest aias.

Oma 800 ilupuu ja -põõsaga kollektsiooniaia rajanud Mati Laane tutvustas aiastiile ning Marianna Saar vaagis muru ja lilleniiduga seonduvat: kas kasvatada nii lilli kui ka muru või luua õitsev lilleniit.

Messilt võisid huvilised kohe kvaliteetset muruseemet muretseda ja rikkaliku lillevaliku seast ka haruldasemaid sorte leida. Nagu ka huvitavaid ilupõõsaid, viljapuid jne. Aednikud jagasid taimega meelsasti kaasa nõuandeid, millist kasvukohta eelistada, millal väetada, tagasi lõigata, kasta jne.

Maikuus on õige rooside istutamisaeg. "Roosidega on palju vähem tööd kui püsilillepeenraga. Roosid peab istuma korralikku mulda, andma toitaineid ja mina multšiksin roosi ümbruse ning paneksin peenra äärtesse plastribad, et umbrohi ei leviks. See on ühekordne töö ja edaspidi ainult vaata!" nendib Christi Unt, kelle perefirma Roosoja OÜ kasvatab avamaa roosiistikuid: pargi-, roni-, peenra- ning praegu väga moodsaid pinnakatteroose.

Lõhnavad antiikroosid on pälvinud suure tunnustuse, sest sordiaretuse käigus on paljudel roosidel lõhn kaduma kippunud, märgib ta. Peale meeldiva lõhna on praegu aretatud sordid pika õitsemisajaga - õiteilu kestab hilissügiseni. Untide roosikasvatuse valikust on populaarseim antiikroosisort Rosarium Uetersen.

Tõeline aiapidaja ei saa läbi ilma vajaliku aiatehnika ja kasvuhooneta. Mitmed eksponendid esitlesid uudseid lahendusi. Näiteks valmistab Jõgeval asuv OÜ Monexest alumiiniumkarkassiga klaas- või polükarbonaat-kihtplastist kattega kasvuhooneid, aiamaju, läbipaistvaid varjualuseid, vaheseinu vms.

Messilt jäid silma ka mitmesuguseid aiakaupu pakkuvad ettevõtted.

Näiteks esitles Trend Gardens puidust muruääriseid, lillekaste, terrassiplaate, puitvõrestikke, iluväravaid, aiamööblit. Samuti kuulub nende tootevalikusse multš.

Fotod: Toomas Tuul

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:31
    Otsi:

    Ava täpsem otsing