Ansip pooldab nappi maksu keskkonnale

Piret Reiljan 18. mai 2007, 00:00

Kuigi reformierakondlane ja Riigikogu rahanduskomisjoni esimees Jürgen Ligi väljendas erakonna nimel seisukohta, et tuleb kehtestada 1,56sendine elektriaktsiis kilovatt-tunni kohta, oleks erakonna juht Ansip nõus ka 5sendise aktsiisiga, ent kaotaks seejuures mõned keskkonnamaksud.

Ansipi seisukohta keskkonnamaksude vähendamisel jagab ka Isamaa ja Res Publica Liit, sotsiaaldemokraadid eesotsas rahandusminister Ivari Padariga on aga niisuguse ettepaneku vastu.

"Me kehtestaksime aktsiisi ja sellest saadud raha suunaksime keskkonda," sõnas Ansip ja põhjendas oma seisukohta sellega, et nii väheneks Eesti Energia surve elektrienergia hinna tõstmiseks.

Elektri hinna tõusust me lähitulevikus siiski ei pääse, kuna valitsuse liikmed toonitasid vajadust teha elektrienergia valdkonnas suuri investeeringuid. "Kui me tahame ka aastal 2012 lampi põletada, siis läheb vaja suuri investeeringuid, mille loomulikult saab kinni maksta ainult elektri tarbija," ütles majandusminister Juhan Parts.

Rahandusminister muutus eile niivõrd enesekindlaks, et ütles: "Eestis on sadu selliseid majapidamisi, kes oleksid rõõmsad ka 10sendise elektriaktsiisi üle kilovatt-tunnilt, kui teaksid, et see raha suunatakse nende elu edendamisse."

Sõiduautode erisoodustuse osas jäid Padar ja Ansip ka eile eri arvamusele. "Ma mõistan, et kallite autode maksuvabalt palgalisana kasutamine on probleem, kuid erisoodustuse kahekordistamises ma sellele lahendust ei näe," sõnas Ansip ja lisas, et selline otsus oleks ebaõiglane odavaid autosid pidavate tööandjate suhtes.

Valitsus loodab maksumuudatustes kokkuleppele jõuda järgmise nädala jooksul. "Kui me üksmeelele ei jõua, siis jääb üks või teine muudatus lihtsalt ära," teatas Ansip ja toonitas, et kõik kolm erakonda peavad jõudma konsensusele.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing