Majanduskasv tõmbas esimeses kvartalis tagasi

ÄP 12. juuni 2007, 00:00

Rahandusministeeriumi analüütikute hinnangul peaks majanduskasv teises kvartalis veelgi aeglustuma. Sellele viitavad ehitustellimuste vähenemine, kaubandus- ja teenindusettevõtete madalamad müügiprognoosid ning tarbijate veidi vähenenud optimism.

Samas oli Eesti majanduskasv jätkuvalt üks kiiremaid Euroopa Liidus, rahandusministeeriumi andmete järgi kasvas Eestist kiiremini vaid Läti majandus, mille kasv ulatus esimeses kvartalis 11,2 protsendini. Euroopa Liidu majandus tervikuna kasvas 3,2 protsenti.

Tallinna Tehnikaülikooli professori Jaak Leimanni arvates oli majanduskasvu aeglustumine prognoositav. Leimanni hinnangul võis seda järeldada Venemaa ekspordiga seotud probleemidest, intresside tõusust ning laenamise piiramisest. "Tulevikus jääb majanduskasv sellisele tasemele - langemine on tõenäolisem kui kasv," ütles ta.

Kokkuvõttes on ligi 10protsendine majanduskasv ikkagi hea uudis, leidis Leimann. "10protsendine kasv on normaalse riigi puhul erakordne," märkis ta.

Statistikaameti andmetel mõjutas majanduskasvu endiselt suur sisemajanduse nõudlus, ent samal ajal ka ettevõtete sektori kasvu ning kaupade ja teenuste ekspordi kasvu aeglustumine. Kaupade ja teenuste eksport kasvas eelmise aasta sama perioodiga võrreldes püsivhindades vaid 5,3%, peamiselt toetas kasvu teenuste ekspordi kasv. Teenuste ekspordi kiiret kasvu (21%) põhjustas eelmisel aastal lisandunud uue transpordiettevõtte käive.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing