Silvia Kruusmaa • 12. detsember 2007 kell 22:00

Moody's ootab Lätilt järsku jahenemist

"Viimase kolme kuni kuue kuu jooksul on ebameeldivad riskid märgatavalt suurenenud," ütles Moody'se asepresident Kenneth Orchard, kes on raporti autor. Läti majanduse aeglustumine tundub nagu majanduslangus: palgakasv võib langeda nulli ja mõned ettevõtted võivad oma tegevuse lõpetada, märkis Orchard.

Moody's prognoosib, et Läti SKP kasvab järgmisel aastal vahemikus 3-7 protsenti. Pärast viimase kümne kvartali 10protsendilist majanduskasvu märgib see "pehmet maandumist", leiab aruande autor.

Moody's säilitas Läti Aa1 laenureitingu, kuigi konkurendid Standard & Poor's ja Fitch langetasid reitingu tänavu BBB+ tasemele Läti majanduse raske maandumise kartuses.

Kolmandas kvartalis tõusid lätlaste palgad 33 protsenti ja novembris jõudis inflatsioon 13,7 protsendini, mis on viimase 11 aasta kõrgeim tase. Moody's prognoosib, et 2007. aasta lõpetab Läti umbes 12protsendilise inflatsiooniga ja järgneva kuue kuu jooksul see näitaja oluliselt ei lange.

"Läti on sattunud klassikalisse palgatõusu spiraali, mida on raske murda, eriti kiires majanduskasvu keskkonnas," kommenteeris Orchard Läti palgarallit.

Töötus langes novembris 4,9 protsendile 2004. aasta märtsi 9,2 protsendilt. "Kitsas tööjõuturg ja töötajate võimalus emigreeruda teistesse ELi liikmesriikidesse halvendab olukorda, kuna tööandjad ei suuda vastu panna palgatõusu piiramisele, kartes tööjõudu kaotada," seisab raportis.

ELi abi, laenamise vähenemine, välismaal töötavate lätlaste maksed ja konservatiivsem fiskaalpoliitika aitab majandusel turvaliselt aeglustuda, rääkis Orchard.

Hetkel kuum