Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Saku tunneb enda turjal piirangute valu

    "Seis on ikka selgelt ebavõrdne, sest nii väikeses riigis peaks piirang, kui midagi üldse piirata, olema igal pool samasugune," ütles Saku Õlletehase finantsdirektor Inga Kuusik veendunult. "Ega me Harjumaal ja Tallinnas turuosa iseenesest konkurentidele ei kaota, sest meie hinnangul on selle piirkonna müügipiirangutest tingitult vähenenud kogu õlleturg, samal ajal kui Tartus see kasvab."
    Kui Tallinnas ja Harjumaal müüb Saku Õlletehas peaaegu iga teise õllepudeli, siis Tartus on nende turuosa napilt alla kolmandiku. Põhja- ja lõuna eestlaste erinevaid maitseid näitab ka see, et restoranides-pubides-baarides müüb Saku Tallinna piirkonnas 11%, aga Tartus vaid 6% oma regiooni toodangust.
    "Tegelikkuses on jube raske öelda, millist mõju avaldab Harjumaa alkoholi müügipiirang meile, sest numbritena seda otseselt välja tuua ei saa," kommenteeris A. Le Coqi õlletehase juht Tarmo Noop. "Me ei ole täheldanud, et mingisugune drastiline muutus oleks äkki Tallinna müügis toimunud."
    Hinnanguliselt on Saku Õlletehas välja arvutanud võimaliku kahju praegusest ajast kuni suve lõpuni, kui piirang peaks kehtima jääma - see oleks keskeltläbi 20-25 miljonit krooni. See ampsaks ligi poole Saku Õlletehase viimastel suvedel teenitud kasumist. Ent Kuusik rõhutas, et konkreetsetest numbritest on siiski veel vara rääkida.
    A. Le Coqi turuosa Tallinnas on Noobi sõnul Eesti keskmisest turuosast 1-2% väiksem. "Meie probleem ei ole Tallinnas. Minu arvates on Tallinnas täiesti normaalne ja stabiilne turuosa olnud ning pigem on see isegi kasvanud," märkis Noop. "Loomulikult on Tartus kõige suurem turuosa olnud. Aga Narvas on kõige väiksem ja seetõttu istub probleem seal." Tallinna kohta ei soovinud Noop siiski väita, et A. Le Coq oleks müügipiirangute tõttu võitnud.
    Saku Õlletehase juhtkonna arvamus on, et üleriigiliselt peaks valitsema võrdne seis. "Eesti on ju nii väike, et me ei kujuta ette, mis kasu sellest on, et Narvas on üht, Tartus teist ja Tallinnas hoopis kolmandat moodi," ei suutnud Kuusik mõista alkoholimüügi piiranguid. "Ega siis kella kaheksane alkoholimüügi keeld alkoholi vähem tarbima pane, seda eriti selliste gruppide hulgas, nagu on noored ja autojuhid."
    Saku tehase finantsjuhi meelest on väga halb, et kaubanduskeskused juba poolest päevast valjuhääldite abil alkoholile reklaami teevad, et ostke kohe, hiljem enam ei saa. "See on tasuta reklaam ja hoopis seda võiks pidada ebaeetiliseks," lausus Kuusik.
    Lisaks piirangutele on õlle tarbimist vähendanud ka tõusnud kesvamärjukese hind, mille taga on nii aktsiiside kui ka tooraine hinna tõus.
    Noop rääkis, et kuna Tallinn moodustab ligi ühe kolmandiku Eesti elanikkonnast, siis on populistlik taoline piirang kehtestada. "Üldiselt pean normaalseks, et kaupluste lahtioleku ajal saaks ka alkoholi osta, sest Eesti on siiamaani olnud suhteliselt liberaalne riik." Noop avaldas lootust, et võib-olla peavad Tallinna valijad seda ebamugavust ja enese naeruvääristamist valimistel meeles.
    Tallinna linnavalitsuse ettevõtlusameti juhi Kairi Teniste sõnul kehtestati alkoholimüügi kellaajaline piirang eesmärgiga vähendada alkoholi kättesaadavust, sest riigi alkoholipoliitika on erinevalt Põhjamaadest suhteliselt liberaalne.
    "Alkoholi tarbimine on aasta-aastalt suurenenud ning jõudnud maailma võrdluses väga kõrgete näitajateni," selgitas Teniste. Tema sõnul oli enne esmase öise müügipiirangu kehtestamist 2004. aasta suvel Tallinnas 556 alkohoolse joogiga kauplevat kauplust.
    "Nendest oli ööpäev läbi avatud 101 müügikohta, mis kujutasid endast tõsist ohtu avalikule korrale ning elanike turvalisusele ja tervisele," märkis Teniste.
    Teniste ütles, et Tallinnas korraldatud küsitluses 2004. aastal toetas 64 protsenti vastanutest öise alkoholimüügi piirangu kehtestamist. 2007. aasta detsembris tehtud uuringu järgi toetas öise alkoholimüügi keeldu täielikult 66 protsenti ja osaliselt 7 protsenti küsitletutest. Teniste hinnangul jätkab piirang eesmärgi täitmist. "Praeguseks on alkoholikaupluste arv Tallinnas vähenenud 456-le, seega müügikohti on 100 võrra vähem," kinnitas ta. "Üldtunnustatud on fakt, et alkoholi kättesaadavuse vähendamine vähendab alati alkoholi tarbimist. Lisaks sellele on paranenud avalik kord, sest ööpäev läbi avatud alkoholikauplustest ostetud alkoholi tarbimine laste mänguväljakutel ja elamute ümbruses on oluliselt vähenenud."
    Reformierakond on ainsa erakonnana üleriigilise alkoholimüügi piirangute kehtestamise või tühistamise vastu, kuigi nende hinnangul on Tallinna müügipiirang üle piiri läinud.
    "Kui me lööksime Tallinna üle piiri läinud otsuste tõttu kõiki omavalitsusi ühe vitsaga, siis need omavalitsused selgelt kaotaksid," oli Reformierakonna esindaja ja riigikogu liige Taavi Rõivas kindel. "Kahjuks ei ole siin võimalik varem midagi ette võtta, sest seadus on selline, et omavalitsus saab otsustada neid asju. Alkoholipiirangute kehtestamisele annavad valijad järgmistel valimistel lihtsalt hinnangu."
    "Ma usun, et see piirang on ettevõtjatele kahjulik," kinnitas Rõivas. "See on äärmiselt ebamugav ka tavalisele inimesele. Loomulikult see on kõigi jaoks ebamugav, kui peab pingsalt kella vaatama."
    Rõivas ütles, et kindlasti piirang oma soovitud eesmärki ei täida. "See ei ole normaalne, kui piirangust teavitamise sildi all kutsutakse inimesi enne piirangu algust alkoholi ostma."
    Saku Õlletehas krabas sel aastal A. Le Coqilt Tartu kevadpäevade suursponsori koha.
    "Saku on meil uus suur sõber. Sakuga läks sama hästi kui varasematel aastatel A. Le Coqiga. Lihtsalt nüüd oli sinist värvi veidi rohkem. Kui me reklaamime Sakut, siis tudengid ka tarbivad Sakut rohkem," kommenteeris kevadpäevade projektijuht Jaan Naaber.
    "Sponsori vahetus toimus seetõttu, et Saku tagab rohkem kindlust. Varem ei olnud meil A. Le Coqiga pikaajalist lepingut sõlmitud, nüüd on see aga Sakuga olemas. Nii et järgmised viis aastat on tudengipäevad kindlalt paigas," rääkis Naaber.
    Edgar Savisaar, Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimees
    Kindlasti jätkame me alkoholivastast võitlust. 5. märtsil esitas Tallinna linnavalitsus riigikogu majanduskomisjonile muudatusettepanekud alkoholiseaduse muutmise seaduse eelnõu kohta, kus tegime ettepaneku keelata kange alkohoolse joogi müük alla 20aastastele isikutele. 1. septembril aga jõustub linnavolikogu määrus, mille kohaselt peavad müügiks pakutavad alkohoolsed joogid olema paigutatud mittealkohoolsetest jookidest ja muudest kaupadest eraldi, nii nagu on see ka enamikus Euroopa riikides.
    Keskerakonna riigikogu fraktsioon on esitanud mitmeid eelnõusid, mis puudutaksid alkoholimüügipiiranguid üle kogu Eesti. Ka teistes omavalitsustes, kus keskerakond on võimul (Pärnu, Narva), on piiranguid seatud.
    Raivo Küüt, Põhja politseiprefekt
    Alkoholimüügipiirang toetab seda, et alkoholi tarvitanud inimesed ei läheks öösel hankima lisa. Kui suur mõju ja seos on kuritegevuse statistikal olnud alkoholimüügi piiranguga, on raske öelda, eriti nii lühikese perioodi jooksul. Minu hinnangul on alkoholimüügi piirangud mõistlikud, kuna liiga vaba ja nõrgalt reguleeritud kättesaadavus vähendab turvalisust tänaval ning kui mitte statistilistes numbrites, siis subjektiivses ohutundes. Kindlasti suurendavad joobes isikud ohutunnet, samuti on neil oht sattuda konfliktidesse ning näiteks röövimise ohvriks suurem kui kainel inimesel.
    Loomulikult ei oota politsei, et alkoholimüügipiirang selle kõik olematuks teeb, vaid pigem vähendab mõistlikult seda võimalust, et inimesed lähevad öösel alkoholi juurde hankima, mis võib probleeme kaasa tuua.
    Autor: Virge Lahe
  • Hetkel kuum
Teadlane: kuidas päästa noored passiivsusest
Eesti noorte poliitiline ja ühiskondlik aktiivsus ning panustamine kooli, kogukonna või ühiskonna tegemistesse jääb rahvusvaheliselt alla keskmise, kirjutab sotsioloog ja haridusteadlane Meril Ümarik.
Eesti noorte poliitiline ja ühiskondlik aktiivsus ning panustamine kooli, kogukonna või ühiskonna tegemistesse jääb rahvusvaheliselt alla keskmise, kirjutab sotsioloog ja haridusteadlane Meril Ümarik.
Prognoosid viitavad tänavusele maailmakaubanduse olulisele kasvule
Maailmakaubandus peaks sel aastal oluliselt kasvama, kuna inflatsioon aeglustub ja USA tugev majandus kogub hoogu. Seda näitavad nii OECD, IMFi ja Maailmapanga prognoosid, kirjutab Financial Times.
Maailmakaubandus peaks sel aastal oluliselt kasvama, kuna inflatsioon aeglustub ja USA tugev majandus kogub hoogu. Seda näitavad nii OECD, IMFi ja Maailmapanga prognoosid, kirjutab Financial Times.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Sääsepeletajate müüja: müüme toodet, millesse ise usume
Homeyard OÜ, mis on tuntud kodu- ja aiatoodete poolest, eristub läbimõeldud tooteportfelliga, keskendudes peamiselt sääsepeletajatele. Ettevõtte juht ja omanik Alari Ilves ütles saates “Kiired ja vihased”, et tema ei usu ütlusesse, et hea müügimees müüb kõik tooted maha.
Homeyard OÜ, mis on tuntud kodu- ja aiatoodete poolest, eristub läbimõeldud tooteportfelliga, keskendudes peamiselt sääsepeletajatele. Ettevõtte juht ja omanik Alari Ilves ütles saates “Kiired ja vihased”, et tema ei usu ütlusesse, et hea müügimees müüb kõik tooted maha.
Mitmesaja ettevõtte mentor: proovige teinekord turge, mis pole Läti
Tehnopoli äriarendusjuht ja ingelinvestor Martin Goroško jagab kolme kasvunippi, kuidas ettevõtted võiksid uusi turge võtta ning kasvada.
Tehnopoli äriarendusjuht ja ingelinvestor Martin Goroško jagab kolme kasvunippi, kuidas ettevõtted võiksid uusi turge võtta ning kasvada.
Tänasest on meil Eesti Rohetehnoloogia Liit
Äripäeva raadio rohetehnoloogiasaates "Cleantech" räägime värskelt loodud Eesti Rohetehnoloogia Liidust. Liit on loodud, et ühendada, toetada ja esindada rohetehnoloogia ettevõtteid, mis tegelevad keskkonda ja kliimat säästvate toodete, teenuste ja protsesside arendamise, kaubastamise, kasutamise, rahastamise ja muul moel toetamisega.
Äripäeva raadio rohetehnoloogiasaates "Cleantech" räägime värskelt loodud Eesti Rohetehnoloogia Liidust. Liit on loodud, et ühendada, toetada ja esindada rohetehnoloogia ettevõtteid, mis tegelevad keskkonda ja kliimat säästvate toodete, teenuste ja protsesside arendamise, kaubastamise, kasutamise, rahastamise ja muul moel toetamisega.
Asjatundja: autoturg seisab kaubandussõja lävel Tesla müük kidub, Musk hämab
Eesti autoostja on segaduses, Euroopa muretseb Hiina autode pealetungi pärast, Tesla kogeb kehva müüki, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Eesti autoostja on segaduses, Euroopa muretseb Hiina autode pealetungi pärast, Tesla kogeb kehva müüki, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Tasuta finantsplatvorm äridele Wallesteri ettevõtte poolt – enam ei ole ühtegi kaarditasu!
Firma kulude kontrollimine on äritegevuses väga oluline, mille puhul te saate meeldiva boonuse oma rahalise kokkuhoiu näol. Selles kontekstis on Wallester Business teie kindel partner, kes muudab kulude juhtimise lihtsamaks, odavamaks ja mugavamaks. See Eesti fintech-firma Wallesteri platvorm võib põhjalikult muuta suhtumist finantside juhtimisse igas tänapäeva ettevõttes. See ei ole liialdus!
Firma kulude kontrollimine on äritegevuses väga oluline, mille puhul te saate meeldiva boonuse oma rahalise kokkuhoiu näol. Selles kontekstis on Wallester Business teie kindel partner, kes muudab kulude juhtimise lihtsamaks, odavamaks ja mugavamaks. See Eesti fintech-firma Wallesteri platvorm võib põhjalikult muuta suhtumist finantside juhtimisse igas tänapäeva ettevõttes. See ei ole liialdus!
Raadiohommikus: börsitulemustest, kinnisvarast ja puidutööstusest
Esmaspäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis saab kuulda värskeima börsifirma Infortari tulemustest, kuid teeme juttu ka Tele2 juhiga ning räägime olukorrast puidutööstuses ja kinnisvaraturul.
Esmaspäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis saab kuulda värskeima börsifirma Infortari tulemustest, kuid teeme juttu ka Tele2 juhiga ning räägime olukorrast puidutööstuses ja kinnisvaraturul.