Meelelahutaja Mart Sander proovib kätt kunstimüüjana

Enn Tosso 14. august 2008, 00:00

"Usun, et Eesti keskklass on muutunud piisavalt jõukaks ning harituks, et lubada endale väärikaid vanu kunstiteoseid, et neid oma kodus nautida," ütles Sander.

Sanderi sõnul kunsti hinnad tõusevad Eesti oksjoneil aina kõrgemale. Pretsedenditu ei ole ka olukord, mil kunstiteose alghind ületab miljon krooni. Kunsti müüakse ja ostetakse eelkõige siiski kui investeeringut.

Kuigi Sanderi sõnul on eesmärk eestlased kunstist huvituma, on suurem huvi oksjoni vastu kohalikel välismaalastel, ärimeestel ja saatkondadel.

Sander toob oksjonile 75 kunstiteost Euroopa kunstnikelt 16.-20. aastasajast. Hinnad on tema sõnul võrreldes teiste meil lääne kunsti müüvate oksjonite alghindadega kohati kuni viis korda madalamad. Sander osutas, et vaatamata madalatele alghindadele võib oodata uusi rekordeid.

Tallinnas kunsti- ja antiigigaleriid pidava OÜ Shifara omanik Šifara Hindrekson oli Sanderi kunstioksjonil pakutava suhtes kriitiline. "Kui tema kataloogi vaadata, siis ei vasta seal pakutav normaalsetele arusaamadele kunstist," ütles Hindrekson eelmisel nädalal.

Sander ütles vastuseks, et Hindrekson haistab elementaarset ohtu. "Võrreldes tema hindu ja minu omi, on talle selge, et meie oksjonil läheb müük hästi, samas kui kuue nulliga oma asju müüvad ärimehed peavad uksi sulgema," ütles Sander. "Kui mina panen teosed müüki enam-vähem hindadega, mille olen ise maksnud - lisaks olen enamiku restaureerida ja raamida lasknud -, siis tavaline Eesti kunstivahendaja üritab igale mutikeselt välja meelitatud teosele paarsada tuhat otsa keevitada," rääkis Sander.

Sander lisas, et ei astu kellelegi varba peale. "Ma tegelen põhimõtteliselt ainult vana Euroopa kunstiga, rõhumata eesti, baltisaksa ja vene kunstile."

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing