Hõrk itaalia klassika moodsa džässi võtmes

Mari Hiiemäe 26. september 2008, 00:00

Itaalia helilooja ning löökpillimängija Andrea Marcelli on Eestis esinenud mitmel korral varemgi ning tema kontserdid on alati kujunenud üllatusterohkeks. Marcelli trio uus kava toetub itaalia klassikaliste heliloojate loomingule.

Kaks Eestis antavat kontserti on unikaalsed, kuna lisaks ansambli põhikoosseisule lisavad esinemisse oma panuse Eesti džässimuusikud, kitarrist Ain Agan ja saksofonimängija Raul Sööt. Söödi sõnul on tulemus ettearvamatu, kuid seda kindlasti ainult positiivses mõttes.

Andrea Marcelli ning Raul Sööt kohtusid Kopenhaagenis kümmekond aastat tagasi, mil Sööt õppis noormuusikuna Kopenhaageni Rütmimuusika Konservatooriumis. Marcelli oli toona kaasatud juhendama üht stuudioprojekti, milles Sööt kaasa lõi. Sealt sai alguse tutvus, mis on hiljem viinud mitmete huvitavate ansamblisidemete sünnini. Kaks aastat tagasi osales Marcelli Söödi kvinteti John Coltrane'ile pühendatud kava ettekandmisel, tänavu on Sööt ja Ain Agan külalistena laval koos Marcelli trioga.

Sööt iseloomustab Marcellit kui eriliselt professionaalset muusikut, kes tunneb oma ala läbi ja lõhki. Marcelli on aastate jooksul teinud koostööd väga mitmesuguste muusikutega, et ühise eksperimenteerimise käigus oma loomingulist ideedepagasit võimalikult rikkalikult rakendada. Eeskätt on Marcelli džässimuusik, kuid selline, kes on hoidnud žanripiirid enda jaoks avatuna.

Sööt usub, et trio, Söödi ja Agana ühismängust kasvab uudissituatsioon kõigi osapoolte jaoks. Seda, kui terviklikult koostöö välja kukub, saab näha ja kuulata kohapeal.

Kontserdid koosnevad kahest osast. Osa esinemisajast katab trio üksinda, mängides itaalia klassikalise muusika palasid džässi võtmes. Agana ning Söödi osalusel tulevad ettekandmisele Marcelli originaallood ning lisaks paar standardit, loomulikult uudses versioonis.

"Värvispekter on päris lai, osaliselt on see muusikaline materjal tuttav, osaliselt uus," tutvustas Sööt kirevaid kontserte.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:57

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing