Piret Reiljan • 23. oktoober 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Äripäev esitas vaide Eesti Panga vastu

Eile jõudis Äripäeva esitatud vaie Eesti Panga vastu andmekaitse inspektsiooni. Inspektsioon küsib Eesti Pangalt täiendavaid selgitusi ning kui menetlemise tähtaeg ei nõua pikendamist, teeb inspektsioon oma otsuse kümne tööpäeva jooksul.

Äripäeva ajakirjanik saatis möödunud kuul Eesti Panka järgneva teabenõude: "Avaliku teabe seaduse paragrahv 36, lõige 1, punkt 9 alusel soovin saada Eesti Panga krediitkaartide väljavõtteid alates 2007. aasta algusest. Väljavõttes peaksid sisalduma tehingute kellaajad, isik, kelle nimel või kelle käsutuses kaart on, ning kui suur on kaardi limiit."

Eesti Pank keeldus väljavõtete avalikustamisest ja põhjendas juurdepääsupiirangut järgnevalt: "Kuivõrd krediitkaardid on välja andnud AS Hansapank, siis Eesti Pangal on küll õigus vastavaid väljavõtteid saada, kuid see tuleneb asjaolust, et krediitkaardi kasutaja ehk Eesti Panga töötaja on andnud selleks Eesti Pangale nõusoleku.

Krediidiasutuste seaduses sätestatud pangasaladuse hoidmise kohustus laieneb igale isikule, kellele on pangasaladust avaldatud. Krediidiasutuste seaduse paragrahv 88, lõige 7 järgi võivad isikud, kellele on avaldatud pangasaladust, seda kasutada ainult järelepärimises nimetatud eesmärgil ja neile laieneb pangasaladuse tähtajatu hoidmise kohustus ja vastutus, kui seadusest ei tulene teisiti. Eesti Panga seaduse paragrahv 21 lõige 1 sätestab, et Eesti Pank on kohustatud tagama pangasaladusi sisaldavate andmete salastatuse. Seega eeldaks teabenõude täitmine täies mahus iga Eesti Panga töötaja (142 inimest - toim) krediitkaardi kasutaja nõusolekut."

Äripäev esitas enne vaiet andmekaitse inspektsioonile ka selgitustaotluse, millele inspektsiooni peadirektor Viljar Peep vastas Eesti Panga kohta järgmist: "Teie kirjast ei selgu, mille alusel on Eesti Pank kehtestanud juurdepääsupiirangud teie soovitud teabele. Seega ei saa pidada sellist teabenõude täitmisest keeldumist korrektseks, samuti ei ole võimalik tuvastada, kas juurdepääsupiirangud on kehtestatud seaduslikult."

Vaideotsuse teeb andmekaitse inspektsioon eraldi teatavaks vaide esitajale, teabevaldajale ja teabevaldaja kõrgemalseisvale asutusele või organile.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt