Soome endised rahandusministrid: Soomel on illusioonid

Sirje Rank 06. veebruar 2009, 00:00

1993. aastal Soome rahandusminister olnud Viinanen kirjutas investeerimispanga Evli lehes ilmunud arvamusartiklis, et Soome firmad on teinud samu vigu, mis eelmise majanduse madalkonjunktuuri ehk lama eel.

Oleme teinud samu vigu kui eelmisel korral: konkurentsivõimet kahjustavad palgatõusud, ülehinnatud puidu hind, poliitilisi eesmärke täitva toetuspoliitika laiendamine, ilma et sellest riigi majandusele positiivset tulemust oleks … paturegister on pikk ja näitab, kui lühike on meie mälu, kirjutas Viinanen.

Viinaneni arvates elab Soome endiselt illusioonis, et ülemaailmne majanduskriis mõjutab Soomet muust maailmast vähem. "Nii kavandatakse meil järjest uusi toetusi selle asemel, et vana sotsiaalkindlustusmudel ümber vaadata, vähendada kulusid ja lisada puhvreid elanikkonna vananemisega seotud kuludeks ja võlakoorma vähendamiseks," kirjutas Viinanen.

"Keegi ei tea veel, millal finantskriisi probleemid kalli hinnaga kõrvaldatud saavad. Palju on veel nägemata," ütles Viinanen.

Viinanen kardab, et keskpankade intressikärped on end ammendanud ja uusi abinõusid ei ole tulemas. Nii tuleks Soomel ja teistelgi riikidel teha praegu "kindla käega" strukturaalseid reforme. Samuti tuleb tõhustada riigijuhtimist ning lõpetada ettevõtete ülekülvamine toetustega regionaalpoliitikast lähtudes "hoolimata tulemustest".

Soome parlamendi eesistuja ja endine rahandusminister Sauli Niinistö hoiatab valitsuste kasvava võlakoorma eest. Riigi abipakettideks võetakse laenu 50 miljardit eurot iga nädal. Mõned riigid on enda peale võtnud "astronoomilised" garantiikohustused. "Võlgu on lihtne elada, tagasimaksmine on teine asi," hoiatas Niinistö.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:56
    Otsi:

    Ava täpsem otsing