Koti-Idea omanikul kopsakaim võlanõue

Silvia Kruusmaa 16. veebruar 2009, 00:00

Võlausaldajad on ka muud Ikola kontrolli all olevad äriühingud Huonekaluliike Vepsäläinen Oy ja Vepsäläinen Oy.

Masa Trade Oy taotleb pankrotipesast kreeditoridele 10,5 miljonit eurot, Huonekaluliike Vepsäläinen Oy 5 miljonit eurot ja Vepsäläinen Oy veel 644 000 eurot, kirjutas Kauppalehti.

Kokku on Ikola kontrolli all olevad ettevõtted esitanud 16,2 miljoni euro eest nõudeid. Muud seni registreeritud võlausaldajate nõuded on kokku vähem kui 2 miljonit eurot.

Pankrotipesa varadeks on teatatud 5,9 miljonit eurot. Firma varade mahuks hinnatakse 5,9 miljonit eurot, millest 5,1 miljonit eurot tuleb ladudes oleva kauba hinnast ehk Kodi-Idea kaupade võimalikust müügitulust.

Sampo Pank on olnud kiirelt laienenud Koti-Idea ja Vepsäläineni mööblikettide põhirahastaja. Koti-Ideale väljastatud laene on 11,33 miljonit eurot.

Sampo Pangal on koos hüpoteekidega Vepsäläineni kontsernile antud laene kokku 42 miljonit eurot. Koti-Idea Oy aktsiad on olnud 2007. aasta lõpust Huonekaluliike Vepsäläineni riskipositsioonide pandiks Sampo Pangas.

2007. aasta lõpus oli Vepsäläineni kontsernil bilansis pangalaene umbes 23,5 miljonit eurot ja võlga kokku rohkem kui 36 miljonit eurot. Peale selle oli ettevõte veel 3 miljoni euro eest võlakirju välja andnud. Omakapitali oli 2007. aasta lõpus järele jäänud 5,4 miljonit, aastaga oli kadunud 3,1 miljonit eurot.

Pankrotistunud Soome mööbliketi võtsid väidetavalt üle Eesti riskikapitalistid. Kauppalehti kirjutas, et Koti-Idea keti ostis eelmise aasta lõpul loodud firma Ekralde OÜ, mille omanik ja juhatuse liige on Lextali advokaat Urmas Ustav, ettevõtte nõukogusse kuuluvad maksukonsultant Jüri Kalda, Hannes Reinula ja soomlane Niko Romanainen, kes on ka keti tegevjuht.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:57
    Otsi:

    Ava täpsem otsing