Ettevõtjad tahavad valla elus kaasa lüüa

Väinu Rozental 29. september 2009, 00:00

Ma olen varem ka kohalikel valimistel kandideerinud, sest kui leidub sobiv seltskond, kes sellise ettepaneku teeb, siis miks mitte, põhjendas ASi Lasva Liimpuit omanik ja juht Juho Toomik, miks ta kandideerib Võru vallavolikokku.

Toomik lisas, et igaüks peab panema oma panuse demokraatiasse ja tema teeb selle panuse kandideerimise näol valimisliidus. Samas rõhutas Toomik, et isegi siis, kui ta saaks piisavalt hääli, poliitikaga ta tegelema ei hakka. "Mul pole aega - ma pean oma ettevõtteid kuidagi pinnal hoidma," sõnas Toomik.

Võrumaal Urvastes asuva turismitalu OÜ Uhtjärve Ürgoru Nõiariik omanik Aivo Värton ütles, et teda motiveeris taas volikokku kandideerima valla veebiajalehes käiv küsitlus. Küsitlus näitas, et vallavolikogu praegustest liikmetest on rahvas kõige enam rahul Värtoniga, teda on tunnustanud 65 protsenti vastanutest.

"Meie valimisliidus ei ole ühtki inimest, kes kuuluks mingisse erakonda, me tahame teha koostööd kõigiga, et vald oleks sõbralik ja ühtne," ütles Värton.

Metsanduses logistikuametit pidav Tiit Liiv ütles, et Haljala volikokku poleks ta oma algatusel kandideerinud, ta kandideerib, kuna teda kutsuti.

"Kui ma kokkuklopistud valimisliidu vaadete ja platvormiga tutvunud olin, leidsin, et viimane aeg on ka enda poolt kaasa aidata, et asjad vallas paremini läheks," ütles parteitu Liiv.

Liivi sõnul on nende valimisliit rahulolematu praegu võimul oleva seltskonna tööga. "Näeme mitmeid asju, mida peaks teistmoodi tegema," lausus Liiv. "Näiteks saaks haridusasutused, võimla ja staadioni tõhusamalt tegutsema panna, kui nad oleksid ühe juhtimise all," lisas ta.

Mitmed inimesed käisid mind veenmas, põhjendas Saaremal looduslähedast turismi edendava OÜ Viitong Reisid omanik ja juht Maarika Toomel, miks ta kandideerib Kihelkonna valla volikokku.

"Ma mõtlesin, et ju siis on minuga arvestatud ja minu peale loodetakse. Ja seni, kuni loodetakse, ei saa lootjaid petta," lausus Toomel.

Ühine asi, mida Toomel aga nüüd teistega koos ajama asus, on vastasrinde moodustamine. "Kihelkonna vallas on tavaliselt olnud kolm-neli-viis valimisliitu, mis meie valla väikest elanike arvu arvestades on tegelikult koomiline," rääkis Toomel. "Nüüd on kujunenud välja nii, et on üks arvestatav valimisliit ja kõik teised on ühinenud selle ühe vastu. Mina esindan selles ühinenud valimisliidus Reformierakonda."

Olen siin vallas juba tükk aega elanud ja mõtlesin, et võiksin juba aktiivsem olla, põhjendas saunade ehitamise ja saunatoodete valmistamisega tegeleva OÜ Varleton juht ning omanik Ülari Järvoja, miks ta kandideerib Pärnumaal Tahkuranna vallavolikokku.

"Olen seni vaid ettevõtlusega tegelenud, aga nüüd olen firma juti peale saanud ja on mahti natuke nina ka poliitikasse toppida," lausus Järvoja.

Järvoja kuulub valimisliitu, mille liikmete hulgas moodustavad suurema osa ettevõtjad, keda on kokku üle kümne, ja samas keegi neist ei kuulu ühtegi erakonda. "Justkui ettevõtjate valimisliit," muigas Järvoja ja lisas, et tegelikult on mitmed inimesed nende valimisliidust ka praegu võimu juures.

"Ma ei ütleks, et seni on vallaasju kehvasti aetud, aga ma tahaks sinna oma panuse ka anda."

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:14
    Otsi:

    Ava täpsem otsing