Väinu Rozental • 7. detsember 2009 kell 21:00

Entsüklopeediliste teadmistega mees

Kunagine Eesti Panga nõukogu esimees ning riigikogu liige majandusteadlane Uno Mereste suri pühapäeval.

Kirsipuu iseloomustas Merestet kui elavat entsüklopeediat. "Ta oli inimene, kelle käest võisid küsida ükskõik missugusest valdkonnast ja tal oli reeglina vastus olemas," lisas Kirsipuu.

Kirsipuu sõnul korraldas ta koos Merestega nõukogude ajal aastaid noorte majandusteadlaste klubi üritusi ning 12 aastat olid nad riigikogus pinginaabrid ja jagasid ka ühist kabinetti.

"Uno Mereste sõnavõttude kuulamine oli lust, sest ta ei võtnud kunagi sõna sellepärast, et lihtsalt rääkida," lausus Kirsipuu. "Mereste rääkis alati sellest, kuidas tuleks asja paremini teha."

Eesti Panga nõukogu kauaaegse esimehe Mart Sõra sõnul tegeles Mereste keskpanga nõukogu esimehe tööga äärmiselt järjekindlalt ning põhjalikult. "Mereste ei võtnud kunagi keskpanga nõukogu esimehe kohta kui mingit kohta muu töö kõrvalt," rääkis Sõrg, kes oli ka Mereste juhitud Eesti Panga nõukogu liige. "Tema järjekindlus oma seisukohtade tutvustamisel ja elluviimisel oli muljetavaldav. Samuti oli ta väga nõudlik, eelkõige kaadriküsimustes. Näiteks üks asepresident jäi omal ajal ametisse määramata, kuna Mereste leidis, et too pole veel küps asepresidendiks hakkama."

Sõra kinnitusel oli Uno Merestega väga hea juttu ajada, sest Mereste oli erudeeritud ja oskas igal teemal kaasa rääkida. "Ma ikka imestasin, kuidas ta küll jõudis paljude asjade kõrval pidada veel näiteks debatte keeleküsimuste ja terminoloogia üle," lausus Sõrg.

Sõrg tunnistas, et tänu Merestelt saadud kogemusele on ka tema oma õppejõutöös sageli kasutanud Mereste põhimõtet suhtuda üliõpilastesse heatahtlikult. "Mul tuli omal ajal Merestele kaks korda anda eksamit statistikas ja ühel eksamil lasin veidi üle nurkade," meenutas Sõrg. "Mereste ütles, et päris viis see vastus ei ole, aga et kui otsustada, siis peab ikka üliõpilase kasuks otsustama, ja pani mulle viie."

Mereste õpilane, aspirant ning kolleeg Andres Root meenutab teda kui väga produktiivset teadus- ja muude tekstide kirjutajat. Praeguse ASi KPMG Baltics partneri ja juhatuse liikme sõnul jätkus Merestel alati aega ka oma juhendatavate tekstide redigeerimiseks. "Mereste raiskas palju oma kallist aega selleks, et ta õpilased õpiksid eesti keeles hästi kirjutama," rääkis Root ja toonitas Mereste suurt rolli majanduskeele terminoloogia kaasajastamisel.

Hetkel kuum