Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Suurbritannial on ees kainenemise kümnend

  Eesmärk on kärpida mullu arenenud tööstusriikide seas suurim eelarvedefitsiit 11,4 protsendilt 2,1%-le SKPst ning teha seda kiiresti, enne kui turg närvi kaotab ja laenuraha hinna kõrgeks tõstab.
  "Täna (eile-toim) on päev, mil Suurbritannia astub tagasi kuristiku servalt," ütles Osborne, tutvustades parlamendi alamkojas valitsuse kärpekava.
  Defitsiidi suurus on praegu 156 miljardit naela (2,7 triljonit krooni). Aastaks 2014/2015 tahab valitsus strukturaalse defitsiidi praktiliselt nulli viia.
  Kaalul on Suurbritannia tippreiting AAA, habras toibumine kõigi aegade pikimast majanduslangusest ning Teise maailmasõja ajal loodud sotsiaalkindlustussüsteemi tulevik.
  Ees on kainenemise kümnend, ütles valitsuse kärpekava kiitnud Suurbritannia keskpanga juht Mervyn King.
  Kärbetega väheneb näiteks Briti välisministeeriumi, siseministeeriumi ja justiitsministeeriumi eelarve 24%. Kaitsekulutused vähenevad 8%. Eraldised kohalikele omavalitsustele vähenevad nelja aastaga ligi 30%. Avalikus sektoris kaob ligi 490 000 töökohta, kuid see on Osborne'i sõnul "vältimatu, kui valitsusel saab raha otsa".
  "Eelarvedefitsiidi vähendamine on vältimatu … kui praegu alla vanduda ja plaanid kõrvale heita, viiks see majandusliku hävinguni," ütles Osborne.
  Külmutatakse ka eraldised Briti kuningakojale.
  Samas tõstab valitsus 2 miljardi naela võrra infrastruktuuriinvesteeringuid. Puutumata jääb teadusuuringute eelarve - 4,6 miljardit naela aastas. Samuti täidab valitsus lubaduse suurendada välisabi aastaks 2013 0,7%-le SKPst.
  Pensioniõiguslik iga tõuseb valitsuse plaani järgi aastaks 2020 66-le eluaastale.
  Kärbete kõrval tõusevad maksud - pangamaksu eelnõu esitab valitsus juba homme.
  "Me ei taha vabastada panku oma panuse andmisest ega taha ka, et nad riigist lahkuksid," ütles Osborne. "Meie eesmärk on saada finantsteenustelt maksimaalset jätkusuutlikku maksutulu." Ja seda mitte ainult ühekordse maksuna, vaid aastateks.
  Eriti oluline on Briti valitsuse jaoks olnud "õigluse" mõiste rõhutamine - seda eesmärki teenis otsus kaotada lastetoetused jõukamalt elanikkonnalt. Kriitikute sõnul sellised "progressiivsed" kärped siiski ei õnnestu - avaliku sektori nii jõuline kärpimine puudutab oluliselt enam riigi vaesemat elanikkonda.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Keskpanga protokoll rahustas USA aktsiaturud kergelt kerkima
Täna avaldatud Föderaalreservi viimase istungi protokollist nähtub, et Ühendriikide keskpank kavatseb inflatsiooniga vihast võitlust jätkata – see rahustas aktsiaturge niivõrd, et nood sulgusid kerges plussis.
Täna avaldatud Föderaalreservi viimase istungi protokollist nähtub, et Ühendriikide keskpank kavatseb inflatsiooniga vihast võitlust jätkata – see rahustas aktsiaturge niivõrd, et nood sulgusid kerges plussis.
Nelja Eesti juhi teed tippu - kriisiloits, ettemääratus ja õpetaja võimendus
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Riigikogu ratifitseeris Soome ja Rootsi ühinemise NATOga
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Pirita linnaosavanemat kahtlustatakse altkäemaksu võtmises Asjasse segatud ettevõtja: kahjuks ei saa kommenteerida
Eile pidasid kaitsepolitsei ametnikud kinni neli inimest, keda kahtlustatakse korruptsioonikuritegudes. Keskerakondlasest Pirita linnaosavanemat Tõnis Liinatit kahtlustatakse altkäemaksu võtmises.
Eile pidasid kaitsepolitsei ametnikud kinni neli inimest, keda kahtlustatakse korruptsioonikuritegudes. Keskerakondlasest Pirita linnaosavanemat Tõnis Liinatit kahtlustatakse altkäemaksu võtmises.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.