Romet Kreek • 21. detsember 2010 kell 10:39

Iraanis kahanes bensiininõudlus päevaga 17%

Päeval, mil Iraani valitsus alustas 30 aastat kestvat kütusehindade subsideerimise vähendamist, kukkus Iraanis bensiininõudlus 17 protsenti, vahendab Bloomberg.

19. detsembril vähenes bensiini tarbimine päev varasemalt 63,9 miljonilt liitrilt 53,3 miljonile. President Mahmoud Ahmadinejadi viisaastakuplaani kohaselt hakkab Iraan loobuma kütuse subsideerimisest ja asendab need raha maksmisega vaestele.

Nüüd peavad iraanlased maksma 4000 riaali ehk 4.80 krooni liitri bensiini eest, kui ostetakse kuni 50 liitrit kuus ja 7000 riaali suurematele kogustele. Seni maksis liiter bensiini tuhat riaali, kusjuures ühes kuus sai osta kuni 60 liitrit bensiini.

OPECi suuruselt teine naftatootja Iraan on IMFi hinnangul on üks kütust raiskavaim maa maailmas. Iraani keskpank prognoosis, et ainuüksi kütuse subsideerimiselt säästab valitsus olenevalt nafta hinnast aastas 40-100 miljardit dollarit.

Viie aasta pärast müüakse Iraanis bensiini 90protsendise piirkonnas kasutatava hinnaga.

Hetkel kuum