13. märts 2011 kell 7:12

Maripuu: kuskil pole nii palju raha, kui õppeks vaja

Riikidel ei ole sellist raha, mida suunata arstide koolitamisse ja seepärast toimibki arstide koolitamine ravimifirmade sponsoreerimisel üle kogu maailma, selgitas kunagine sotsiaalminister Maret Maripuu.

„See süsteem ei ole midagi erilist, vaid see on nii üle kogu maailma. Üheski riigis ei ole nii palju raha, mida saaks suunata vastavasse sektorisse,“ ütles Maripuu ning lisas, et loomulikult pooldab ta arstide koolitamise sponsoreerimise võimalikult suurt avalikkust. Avalikkus soodustab tema sõnul arstide koolitamise kontrollimist nii ajakirjanduse, arstide endi kui ka erialaseltside poolt.

Maripuu sõnul on hea, et koolitusele suunduva arsti puhul on haiglal kohe teada, milline firma on kutsujaks. Samuti teeb digiretsepti süsteem ka haigekassa poolse arstide ja välja kirjutatavate ravimite järelevalve võimalikuks, selgitas ta. „Mina pooldan selle vallas võimalikult suurt avalikkust, et arstid ei häbeneks tunnistada, millistel koolitustel nad on käinud ja millise ravimifirma neid on sponsoreerinud.“

Maripuu ei pea ravimifirmade raha eest arstide koolitamist taunimisväärseks, vaid leiab, et koolitus on arsti erialal oluline ja ravimifirmadel on võimalus oma parimaid praktikaid neile tutvustada. „Ma ei oska pakkuda välja paremat süsteemi,“ ütles ta ja lisas: „koolitustel käimine ei too kaasa kohustust neid ravimeid ja võtteid kasutada.“

Äripäev kirjutas eile, et üha eksootilisemad sihtkohad, kallimad reisid, ohtralt tasuta alkoholi ja sisse magatud ettekanded – see on piinlik tõde ravimifirmade rahastatud korruptsioonimaigulistest arstide koolitusreisidest.

Ravimifirmade rahastatavad koolitusreisid tekitavad kahtlusi arsti sõltumatuses. Tänu oma positsioonile saab arst patsienti mõjutada ning viimane ei pruugi teadagi, et arstikabinetis võib tema vastas istuda valges kitlis müügimees. Teisalt on ravimifirmade kulul erinevaid hüvesid nautinud arstidel keeruline veenda avalikkust, et nad on oma otsustes vabad ega lase end ravimifirmadest mõjutada.

Autor: Kadrin Karner, Anne Oja

Hetkel kuum