Swed: mõistlik kasutada eluasemelaenu baasintressi

Birjo Must 06. aprill 2011, 14:36

Euribor liigub tõusutrendis, samas kui pankade riskimarginaalid on juba piisavalt heal tasemel.

„Meie kliendid saavad praegu valida eluasemelaenu baasintressi, kus Euribori järsu kasvu peaks ära tasandama meie majanduskeskkonna riskimäära langemine,“ sõnas Tukk.

Baasintressimäär, mis koosneb 6 kuu Euriborist, Eesti majanduskeskkonna riskimarginaalist ja panga intressimarginaalist, oli märtsis 2,66%. Swedbank pakub veel ka Euriboriga laenu, mis koosneb Euriborist ja panga riskimäärast..

Tuki sõnul on Swedbanki eluasemelaenu baasintress praegu turul pakutavatest baasintressi tüüpidest kõige vastutustundlikum ning see on alates septembrist aina populaarsemaks muutunud. Kõikide uute Swedbanki väljastatud eluasemelaenu tüüpide mahust valis märtsis 52% klientidest eluasemelaenu baasintressi.

Põhjus on Tuki kinnitusel selles, et Euriboriga on suuremad muudatused toimunud selle aasta esimesel kolmel kuul. Eesti keskkonnariski määr, mis on intressi sisse arvutatud, on sel perioodil aga langenud. „Keskkonnariski määr on aasta algusest langenud peaaegu sama palju, kui Euribor on tõusnud. Nii on laenu koondhind aasta algus perioodil praktiliselt samaks jäänud,“ selgitas Tukk.

Tõenäoliselt kasvab Euribor aasta teises pooles, kuid pankade riskimarginaalid on Tuki sõnul juba praegu väga heal tasemel. „Marginaalide mõttes ei näe me põhjust, miks need peaksid tõusma. Samas aga ei näe me ka põhjust, miks need peaksid oluliselt langema,“ sõnas ta. Seega ongi tema sõnul kasulik valida baasintressimäär.

Kinnisvaraturg elavneb

Kinnisvaraturg pöördus eelmise aasta kolmandas kvartalis tõusuteele ja see jätkub siiani. Kui eelmisel aastal kasvas eluasemelaenude kogumaht 15%, siis selle aasta esimestel kuudel on aastane kasv olnud vaid 2%. "See on ootuspärane, kuna inimesed on euro tõttu ettevaatlikumad. Kindlasti ootame kevadel kinnisvara turul veidi suuremat elavnemist, kui see on aasta alguses olnud,“ rääkis Tukk.

Eluasemelaenude portfell on kahanenud juba mõned aastad. Tuki kinnitusel ei ole praegune koguturu maht veel piisav selleks, et kõikide pankade laenuportfellid hakkaksid kasvama. „Vaadates laenude praegusi käibeid, siis ei hakka portfell kindlasti ka teises ja kolmandas kvartalis kasvama. Tervikuna näeme, et 2010. aasta lõpp versus 2011. aasta lõpp eluasemelaenude portfell tervikuna veidi väheneb,“ selgitas ta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    08. April 2011, 16:53
    Otsi:

    Ava täpsem otsing