Euroopa kriis meelitab Vene investoreid

Maarja-Liis Mitri 05. september 2011, 21:56

Pärast raudse eesriide langemist kaugenesid Venemaa ettevõtted Ida-Euroopa turgudest, kuid praegused võlakriisid pakuvad Vene investorile naasmisvõimalust.

Ülisuurte kasumitega ettevõtted nagu energiatootja TNK-BP, finantsteenuste pakkuja OAO Sberbank ja Russian Railways sihivad taas Ida-Euroopat, mille riikide valitsused on sunnitud kasvavate võlgade ja eelarvedefitsiitide tõttu oma osalusi maha müüma.

Võlakriis ja tänane krediidivõimaluste vähesus sunnivad Euroopa Liitu kuuluvaid endisi kommunismiriike oma vimma Venemaa vastu unustama ja tervitama sealt pärinevaid investeeringuid, kirjutab uudisteportaal Bloomberg.

Vene investeeringute väärtus Ida-Euroopasse on viimase kolme aastaga tõusnud 2,8 miljardi dollarini. Aktsiastrateeg Chris Weafer põhjendab seda asjaoluga, et Ida-Euroopa riikidel pole siiski sellist ligipääsu Lääne kapitalile, nagu nad esialgu eeldasid, mis omakorda on Vene investori võimalus.

Näiteks nõustus Sberbank juulis ostma 9 Austria Oesterreichische Volksbank AG Ida-Euroopas asuvat haru summa eest, mis väidetavalt ulatub 838 miljoni dollarini. Ühtlasi oleks see Sberbanki esimene investeering väljaspool Nõukogude Liitu. Sberbanki esindaja teatas, et see on alles esimene samm teel globaalse panga staatuseni.

Maailma suurim raudteevõrgu operaator Russian Railways soovis aga osta osa Poola riiklikust raudteest Polskie Koleje Panstwowe. Russian Railwaysile pakub huvi ka Slovakkia raudteede operaator.

Kõige enam ongi muutuvat suhtumist tunda Poolas, kirjutab Bloomberg. "Ilma investeeringuteta pole töökohti," sõnas Jerzy Borowzack, endise Poola presidendi Lech Walesa kaasvõitleja Solidaarsuses. Mees lisas ka, et ajalooline vimm tuleks konkurentsivõime nimel unustada.

Samas on Poolas ka jätkuvalt palju Venemaa-vastaseid ja sealt pärit investoril pole sugugi nii lihtne turule tulla kui näiteks Lääne investoritel, sest igasuguseid läbirääkimisi saadab justkui rahvuslike huvide reetmise vari.  

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. September 2011, 09:09
Otsi:

Ava täpsem otsing