Rainer Saad • 20. oktoober 2011 kell 14:06

USA lootusetuse indeks kõrgeim peale 1983. aastat

USA lootusetuse indeks ehk misery index, mis mõõdab inimeste lootusetust majanduse suhtes tõusis möödunud kuu 28 aasta kõrgeimale tasemele, kui kasvav inflatsioon ja kõrge töötus tekitasid ameeriklastes musta meeleolu.

USA lootusetuse indeks arvutatakse riigi inflatsiooni ja töötuse määra järgi. Indeks tõusis möödunud kuu 13,0 punktini ja see näitab, et ameeriklased kannatavad isegi 2 aastat pärast majanduslanguse lõppu. See aasta on indeks tõusnud 2 punkti.

Kõrgete bensiinihindade pärast kulutavad tarbijad muude asjade peale vähem.Tarbijahinnad tõusid septembris 3,9%-ni ehk 3 aasta kiireimas tempos. Capital Economicsi majandusteadlase Paul Ashworthy arvates võib inflatsioon 2012. aasta keskpaigaks aeglustuda alla 2%.  

Analüütikud prognoosivad praeguse 9,1% töötuse määra langemist selle aasta lõpuks 8,9%-ni.

Lootusetuse indeks on kõige madalam olnud George W. Bushi teisel ametiajal ja Harry Trumani ametisolekul kui indeksi väärtus oli  -8. Lootusetuse indeks on loodud majandusteadlase Arthur Okuni poolt.

Hetkel kuum