• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Egiptus riskib muutuda Iraaniks

  Niiluse jõele avaneva vaatega korteris, mis asub 33korruselise pilvelõhkujas, elab Egiptuse tuntuim miljardär ja kõige prominentsem kristlane Naguib Sawiris, kirjutab Bloomberg.

  Ta einestab parajasti, kui demonstrandid kogunevad Kairo Tahriri väljakule protestiplaanidega. Seekord protestitakse, et sõjaväekohtud lõpetaks revolutsiooni käigus tuhandete arreteeritud tsiviilelanike üle kohtu pidamise, kes aitasid kukutada president Hosni Mubaraki režiimi.
  Sawiris ütles, et tema uus partei Vabad Egiptlased, toetavad demonstratsiooni, kuid tema sinna ei lähe. „Ma tahaksin minna, kuid minu probleem on see, et mind on ähvardatud," ütles ta.
  Surmaähvardused algasid 57aastasele Sawirisele juuni lõpus, kui ta postitas oma Twitteri kontole habemega Miki-Hiire ja Minnie karikatuurid. Selle karikatuuri saatis talle moslemist sõber ühest blogist, kus oli pealkirjaks Miki ja Minnie pärast... – Egiptuse novembrivalimisi, mille võidavad septembriküsitluse kohaselt islamiparteid.
  Sawiris arvas, et see oli hea nali. Moslemid süüdistasid teda religiooni üle irvitamises.
  Sawiris, kes on Orascom Telecom Holdingsi asutaja, vabandas 139 000 Twitteri jälgija ees, öeldes, et ta ei soovinud solvata. Sellest ei piisanud, et vältida MobiNili mobiilsideforma poikotti, mis on Orascomi ja France Telecomi ühisfirma, mis kaotas nende kuudega 800 000 klienti.
  7. juulis esines islamivaimulik Abu-Ishaq al-Huwaini, süüdistades Sawirist prohvet Muhhamedi solvamises. „Me tapame ta isegi siis, kui ta vabandab,“ karjus ta.
  Huwaini esinemise järel on kuude jooksul Egiptust raputanud vägivallalained. 1. oktoobril ründasid mitmed tuhanded moslemid Kopti kristlaste kirikut Lõuna-Egiptuses provintsis Aswanis, pannes selle, nagu ka paju teisi Kopti kirikuid, põlema. 9. oktoobril korraldasid kristlased protesti rünnaku vastu. Demonstratsioon muudeti turvajõudude poolt veresaunaks, kus soomusautodega sõideti rahvast läbi, ajades demonstrante alla. Vähemalt 25 inimest tapeti.
  Sawiris kardab, et Egiptus muutub Türgi asemel Iraaniks. Paljud egiptlased näevad oma tuleviku Türgi sarnase riigina, kus on tolerantne islamivalitsus ja kiire majanduskasv. Sawiris viitas, et rünnakud kirikutele võttis ette Sheik Yusuf al-Qaradawi, kes on Iisraelile terrorirünnakutes süüdi mõistetud ja kes vedas reedel 30 eksiiliaasta järel palvust.
  Egiptust on märtsis vabastanud Aboud Al-Zomori, kes assisteeris 1981. president Anwar Sadati mõrva ja kes on Egiptuse Islami Jihadi asutaja, mis on al-Qaeda taimelava.
  „Need on selged märgid, et me liigume väga vales suunas,“ ütles Sawiris.
  Teine halb enne on Egiptuse ja Iisraeli halvenevad suhted. 9. septembril ründas Iisrali Kairo saatkonda tige rahvamass. Politsei sekkus liiga hilja, ja kui nad sekkusid, jäi maha kolm surnut ja tuhat vigastatut.
  „Me ei teinud revolutsiooni Palestiina ja Iisraeli pärast,“ ütles ta. „See oli Egiptuse revolutsioon diktatuuri vastu.“
  „Ma ei olnud Egiptuse pärast mures enne 9. oktoobri intsidenti,“ ütles George Washingtoni ülikooli professor Nathan Brown. „Olukord on segu ebakompetentsest sõjaväest, paanikas rahvast ja hajutatud huvidega poliitilisest juhtkonnast.“
  Turism, mis annab 11 protsenti Egiptuse SKPst, on raskelt kannatanud ülestõusu järel. Seitsme kuu jooksul on aastaga külastajate arv kukkunud 40 protsenti.
  „Viimane asi, mida fondijuht tahab on ideaalse majandustormi eel investeerida maadesse, kus on kõrge poliitiline risk,“ ütles Beltone Financial HoldingsiKorporatiivarengu juht Angus Blair. „Poliitilist riski võimendab piirkonnas majanduskasvu puudumine.“
  Sawiris on Egiptuse rikkaima perekonna vanem poeg. Ka teised kaks poega on miljardärid. Sawirised on Egiptuse suurim erasektori tööandja. Nende ettevõtted moodustavad umbes 40 protsenti aktsiaindeksi EGX 30 turuväärtusest. Naguib on riigi suurim eraisikust maksumaksja.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Kalev Kaljuste: pöörame pilgud (ka) Rootsi!
Pärnus tegutseb palju Soome ettevõtjaid, kuid minu arvates tuleks alustada Pärnu linna kui ühe parima elukeskkonna ja atraktiivse ettevõtluskeskkonna turundamist ka Rootsi suunal, kirjutab sotsiaaldemokraatliku erakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus Kalev Kaljuste vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Pärnus tegutseb palju Soome ettevõtjaid, kuid minu arvates tuleks alustada Pärnu linna kui ühe parima elukeskkonna ja atraktiivse ettevõtluskeskkonna turundamist ka Rootsi suunal, kirjutab sotsiaaldemokraatliku erakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus Kalev Kaljuste vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Sigade hinnad kukkusid Hiinas tagasi maa peale
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Autojuhtide puudus sundis Briti valitsust järele andma
Suurbritannia peaks varsti teatama ajutistest viisadest autovedajatele, et vähendada suurt tööjõupuudust, vahendab Reuters.
Suurbritannia peaks varsti teatama ajutistest viisadest autovedajatele, et vähendada suurt tööjõupuudust, vahendab Reuters.
Tuntud ärimehe vana vimm päädis Eesti kohtute aastaid kestva kurnamisega
Pea kümme aastat kestnud vaidlus Nõmmel asuva hooldushaigla ümber on käima lükanud kümneid keerukaid juriidilisi vaidlusi ja venitamisi, milles mängivad oma rolli skandaalse ärimehe Anders Tsahkna ammune kibe pettumus ja perekond Seppikute firma.
Pea kümme aastat kestnud vaidlus Nõmmel asuva hooldushaigla ümber on käima lükanud kümneid keerukaid juriidilisi vaidlusi ja venitamisi, milles mängivad oma rolli skandaalse ärimehe Anders Tsahkna ammune kibe pettumus ja perekond Seppikute firma.