Sirje Rank • 8. detsember 2011 kell 8:57

Taani kartellitrahv ärgitab karistusi karmistama

Eile määras Euroopa Komisjon Taani tööstuskontsernile Danfoss kartellikoostöö eest Taani läbi aegade kõrgeima trahvi – 90 miljonit eurot.

See on enam kui pool 161 miljonist eurost, mis komisjon määras trahviks külmutusseadmetes kasutatavate kompressorite hinnakokkuleppes osalenud firmadele.

Taani majandusleht Börsen kirjutab täna mitmete ekspertide arvamusele viidates, et ka Taanil on aeg karistusi kartellikoostöö eest karmistada - kuni reaalse vanglakaristuseni välja.

„Me vaatame praegused trahvid üle. Kas need on ikka piisavalt mõjusad, et taolist tegevust ära hoida. Mõnedes riikides rakendatakse eriti rasketel juhtudel vanglakaristust. Vaatame seaduse üle ja teeme poliitilise otsuse,“ ütles lehele Taani majandusminister Ole Sohn.

Vanglakaristuse võib kartellikoostöö eest saada näiteks Iirimaal või Suurbritannias.

Euroopa Komisjon ei saa kedagi kartellikoostöö eest vangi panna, kuid seevastu saadakse määrata ja on ka määratud väga kõrgeid trahve. Vangi ei saa praeguste seaduste alusel kedagi saata ka Taani konkurentsiamet, mille määratud trahvid on seni paraku olnud nii väiksed, et sisuliselt mingit mõju ei avalda, kirjutas leht.

Kompressorikartellis osalesid veel ja said trahvi Itaalia Embraco Europe Srl ja Brasiilia Whirlpool SA, millel tuli kokku trahvi maksta 54,53 miljonit eurot. Itaalia Appliances Components Companies SpA ja Elettromeccanica SpA said kokku trahvi 9 miljonit eurot ning Jaapani Panasonic Corp. 7,668 miljonit eurot.

Tecumseh Products Co. Ja selle tütarfirmad Brasiilias ja Euroopas pääsesid trahvist, kuna aitasid kartellikoostöö paljastada.

Taani firmadest on praegu võimaliku kartellikoostöö eest uurimise all NKT Cables ja Maersk Line. 

Hetkel kuum