• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Nordea: uute laenude käive kõrgem kui ELis keskmiselt

  Ei näe probleemi, et Eesti pangad ei annaks täna laenu. Uute laenude või liisingute käive on märkimisväärselt kõrgem kui euroalal kesmiselt, märkis Nordea panga peaökonomist Tõnu Palm.

  Järgneb lühiintervjuu Tõnu Palmiga:
  Euroopa Keskpank avas veidi laenukraane ja annab nüüd laenu kolmeks aastaks 1%-se intressiga. Ka Eesti Pank on juhtinud tähelepanu sellele aspektile, vihjates, et laenukraanid on nüüd nö avatud.
  Euroopa Keskpanga poolt pakutav uus pikaajaline likviidsusabi ning laenu tagatiste ringi laiendamine on võrreldes varasemate sammudega märkimisväärne. Samas ei ole tegemist regulaarse likviidsusabiga (laenamise püsivõimalusega). Teadaolevalt toimub paar pikaajalist refinantseerimistehingut, kus pangad saavad  osaleda. Kui vaadata Euroopa pangandussektorit tervikuna, püsib see jätkuvalt finantsturgude surve all. Ühelt poolt on kapitaliturgude pakutava ressursi hind kõrge ja nõrgematele pankadele pole see tihti ka kättesaadav. Teisalt survestavad pankasid karmistunud regulatiivsed normid. Kapitali kaasamine kiirendatud korras on pankadele kulukas. 
  Põhjamaade pankade olukord on selgelt parem, mida kinnitavad nii reitingud kui kapitaliseerituse tase. Antud piirkonna pankasid peetakse turvasadamaks. Sellest annab märku näiteks rahaturu investorite täiendavad rahapaigutused piirkonna pankadesse.
   Kas Nordea hakkab Eestis nüüd rohkem laenu andma?
  Saame jätkuvalt kinnitada, et oleme laenu andnud nii headel kui halbadel aegadel ja see kehtib ka praegu. Nordea on stabiilselt kasvatanud oma turuosa Eestis. Seda kinnitavad ka faktid, et Nordea Eesti laenuportfell oli selle aasta kolmanda kvartali lõpuks ligi 2,9 miljardi eurot, ettevõtete laenuturul hoiame 23-protsendilise osakaaluga teist positsiooni ning eraisikute turul pea 13-protsendilise osaga kolmandat positsiooni. 
  Seoses majanduskeskkonna jahtumisega kogu Euroopas ning võlakriisist tingitud pingetega kapitaliturgudel, on küll riskid välisturgudel kasvanud, mis  nõuab ka pankadelt konservatiivsust, aga oleme keskkonnale vaatamata ennast hästi positsioneerinud, hoides kõrgel kapitali adekvaatsust ning tulude kasvu. Sellele viitab ka reitinguagentuur Standard & Poor’s kinnitus, mis jättis Nordea reitingu senisel AA- tasemele, mis on Balti riikides tegutsevatest pankadest kõrgeim.
   Mida arvate sellest Euroopa Keskpanga käigust?
  Keskpanga peamine eesmärk kriisiolukorras on toetada pankade likviidsust ning lisada turgudele kindlust. Lisaks piiramatu mahuga euro laenudele pakutakse likviidsusabi ka dollaris.
  Minister Juhan Parts soovitas erinevate ettevõtjate ees esinedes, pidades kohalolevaid pankureid silmas, et rääkige end peakontoritest lahti ja hakake siin rohkem laenu andma. Mida arvate minister Partsu üleskutsest?
  Ei näe probleemi, et Eesti pangad ei annaks täna laenu. Uute laenude või liisingute käive on märkimisväärselt kõrgem kui euroalal keskmiselt.
  Laenukasv sõltub suures osas laenunõudlusest. Majanduse tervisele tuleb kasuks, et laenuvõtjad kaaluvad riske adekvaatsemalt kui seda tehti enne kriisi. Laenuraha läheb seega õigetesse sektoritesse, mis loovad rohkem lisandväärtust.
  Eesti Pank prognoosib, et inflatsioon aeglustub juba praegu ning ka järgmisel aastal. Pank ei prognoosi Eestile majanduslangust, kuid hoiatab, et kui väliskeskkond veelgi nõrgeneb, ei saa seda ka välistada. Mida sellest arvate?
  Nordea majandusprognoos sisaldas sarnast ettevaatust. Nimelt, kui euro võlakriisi lahenduse leidmine venib järgmisse aastasse, on oodata suuremat euroala  majanduse jahtumist ja seega ka suuremat Eesti majanduse jahtumist, kui oleme senini ette näinud. 
  Mida soovitate hetkel ettevõtjatele ja tavainimestele – kas hetkel on otstarbekas laenu võtta?
  Loomulikult tuleb uute kaalukamate projektide alustamisel kaaluda realistlikult oma võimalusi ning kasvanud riske väliskeskkonnas. Ettevõtjate seas on valdav arvamus, et järgmine aasta tuleb keerukam kui tänavune, samas pakub see kindlasti rohkelt uusi võimalusi.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Hästi sihitud piirangud, aga viirus lendas juba radarist välja
Niisuguseid koroonameetmeid, nagu nüüd välja kuulutati, läks vaja juba enne valimispäeva, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Niisuguseid koroonameetmeid, nagu nüüd välja kuulutati, läks vaja juba enne valimispäeva, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Börs: tugevad tulemused aitasid Dow päevasisese rekordini
S&P 500 ja Dow Jonesi indeksid lõpetasid kolmapäeva tõusuga, Dow jõudis ka uue päevasisese rekordini, sest börsifirmade tulemused on olnud oodatust paremad, vahendab Reuters.
S&P 500 ja Dow Jonesi indeksid lõpetasid kolmapäeva tõusuga, Dow jõudis ka uue päevasisese rekordini, sest börsifirmade tulemused on olnud oodatust paremad, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: kuidas täpselt Enefit Greeni aktsiaga rikastuda?
Raadiohommik keskendub neljapäeval Tallinna börsil kauplemist alustavale Enefit Greenile ja eile IPOst teatanud Hepsorile ning avalikustab Eesti aasta auto finalistid.
Raadiohommik keskendub neljapäeval Tallinna börsil kauplemist alustavale Enefit Greenile ja eile IPOst teatanud Hepsorile ning avalikustab Eesti aasta auto finalistid.
Iirimaale pagemine Oliver Kruudat Eestis pankrotist ei päästnud
Tartu maakohus kuulutas täna välja Eesti Olümpiakomitee täitevkomitee liikme, kunagise suurärimehe Oliver Kruuda pankroti, kuigi Iirimaa kõrgem kohus oli juba suvel Kruuda püsivalt maksejõuetuks kuulutanud.
Tartu maakohus kuulutas täna välja Eesti Olümpiakomitee täitevkomitee liikme, kunagise suurärimehe Oliver Kruuda pankroti, kuigi Iirimaa kõrgem kohus oli juba suvel Kruuda püsivalt maksejõuetuks kuulutanud.