Anu Jõgi • 25. detsember 2011 kell 7:32

Athose kloostri iguumenit süüdistatakse majanduskuriteos

Kreeka politsei on kinni pidanud Vatopedi kloostri iguumeni Efraimi kahtlustatuna pettuses, rahapesus ja maatehingutes valede andmete esitamises, kirjutab Kreeka leht Ta Nea.

Helsinfin Sanomat kirjutab, et Efraim peeti kinni pühal Athose mäel, mis on tuhat aastat olnud Kreeka õigeusukloostrite piirkond ja kus on lubatud viibida ainult meestel. Eakas iguumen on ajutiselt arestis kloostris oma ruumis.

Pettused, milles iguumen Efraimi süüdistatakse, on seotud maadevahetusega Vistonida järve piirkonna aladega. Arvatavalt sai klooster tehingutega üle 100 miljoni euro suurust tulu ja riik jäi ilma samas ulatuses maksutuludest.

Klooster sai 2007. aastal tehtud maadevahetusega väärtuslikke kinnistuid ja riigile jäid kehvemad maatükid. Osa vahetatud maatükke väitis klooster endale kuuluvat Bütsantsi vanade maadeloetelude alusel.

Asi tuli välja juba 2004-2009 aastal võimul olnud konservatiivide valitsuse ajal, viie ministri tegevust asjaga seoses uuriti 2008. aastal.

Politsei kuulas iguumeni üle novembris, kui ta oli saabunud tagasi visiidilt Moskvast, kus ta kohtus Venemaa peaministri Vladimir Putiniga. Efraimi visiit oli seotud kloostri omanduses olnud neitsi Maarja vöö Venemaale viimisega. Tuhanded Venemaa usklikud seisid Moskvas ja Peterburid kümme tundi järjekorras, et imettegevat vööd suudelda. Väljaande Meie Kirik teatel seisid järjekorras peamiselt naised, keda Athosele ei lubata.

Efraim on selgitanud, et pole otsinud omakasu, vaid on püüdnud leida viise, kuidas rahastada munkade elamist Athose mäel.

Vatopedi on rikkaim klooster munkade omavalitsuspiirkonnas Halkidiki poolsaarel Põhja-Kreekas. Kloostrit külastavad eri maade rikkad, ka Vene oligarhid. Klooster omab maad ka mujal Kreekas, kus õigeusu kirik on suur maaomanik.

Hetkel kuum