Hannes Sarv • 4. aprill 2013 • 3 min
Jaga lugu:

Riigikogulastest parim palgalisa Kalev Lillol

Riigifirmade ja riiklike sihtasutuste nõukogude töös osalemine võib anda tegevpoliitikule märkimisväärse lisasissetuleku.

Lillo on riigile kuuluvate ASi Eesti Loots ja ASi Tallinna Sadam nõukogu liige. Selle kõrval kuulub ta Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse nõukogusse. Töö eest riigikogus teenis reformierakondlasest Lillo mullu 40 560 eurot.  Riigifirmade ja EASi nõukogu töös osalemise eest lisandus sellele 16 228 eurot ehk kokku oli tema mullune teenistus 56 788 eurot.

Mitmesse nõukogusse kuulub teisigi riigikogu liikmeid. Näiteks teenis reformierakondlane Kalle Palling ASi Eesti Energia, ASi Tallinna Lennujaam ja OÜ Keskkonnainvesteeringute Keskus nõukogu liikmena mullu riigikogulase palgale lisaks 12 060 eurot.

Suurimat tasu sai mittepoliitik

Kõige suuremat tasu maksab nõukogu liikmetele Eesti Pank. Panga nõukogu esimehele Jaan Männikule kompenseeriti tema nõukogus tehtud tööd mullu 19 940 euroga. Sellele lisaks kuulus Männik ka Eesti Arengufondi nõukogusse, kus teenis 5238 eurot lisaks. Männik on ka mullu enim teeninud riiklike nõukogude liige. Tema teenistus kahe nõukogu töös osalemise eest oli kokku 25 178 eurot. 

Eesti Panga nõukogusse kuulub hetkel kolm riigikogulast. Koalitsiooni poolelt on seal reformierakondlane Valdo Randpere ja IRLi liige Tõnis Palts. Opositsiooni poolelt on nõukogus keskerakondlane Kalev Kallo. Nende kõigi tasu nõukogus osalemise eest oli mullu samaväärne: 12 271 eurot.        

IRLi omad sihtasutustes

Reformierakonna koalitsioonipartner IRL teatas mõni aasta tagasi, et nemad riigikogu liikmeid enam riigifirmade nõukogudesse ei saada. Seetõttu on reformierakondlastest riigikogulasi ka nõukogu liikmelisuse eest tulusaajate seas rohkem. Sellegipoolest ei tähenda see, et IRLi liikmed riiklike nõukogude töös ei osaleks: tasustatavad nõukogud on ka erinevatel sihtasutustel. Suurimat tulu nõukogu liikmeks olekust sai IRLi riigikogulastest mullu Siim Kabrits. Kokku teenis ta töö eest SA Keskonnainvesteeringute Keskus ja SA KredEx nõukogus riigikogulase palka täiendavad 5468 eurot. KredExi nõukokku Kabrits praegu enam ei kuulu.

Samuti on IRL suunanud kahe riigifirma nõukogusse oma peasekretäri Tiit Riisalo. Riisalo teenistus ASi Tallinna Sadam ja ASi Tallinna Lennujaam nõukogudest oli mullu 9089 eurot. Riigikokku mitte kuuluvatest reformierakondlastest kuulub kahe riigifirma nõukogusse Meelis Atonen. Temale maksid AS Eesti Post ja AS Eesti Energia nõukogu töös osalemise eest mullu kokku 10 286 eurot.   

Riigifirmade ja riiklike sihtasutuste nõukogude töös osalemise eest mullu enim tasu saanud riigikogu liikmed (nende aastane teenistus mõne nõukogu töös osalemise eest ületas 5000 eurot):  

1) Kalev Lillo, Reformierakond, 16228 eurot. AS Eesti Loots, AS Tallinna Sadam, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus.

2) Kalev Kallo, Keskerakond, 12 271 eurot. Eesti Pank.

3) Tõnis Palts, IRL, 12 271 eurot. Eesti Pank.

4) Valdo Randpere, Reformierakond, 12271 eurot. Eesti Pank.

5) Kalle Palling, Reformierakond, 12060 eurot. AS Eesti Energia, AS Tallinna Lennujaam, AS Keskkonnauuringute Keskus.

6) Arto Aas, Reformierakond, 9994 eurot. AS Teede Tehnokeskus, Riigi Kinnisvara AS, AS Tallinna Lennujaam.

7) Tõnis Kõiv, Reformierakond, 8513 eurot. Riigimetsa Majandamise Keskus, SA Keskkonnainvesteeringute Keskus.

8) Remo Holsmer, Reformierakond, 8158 eurot. AS Tallinna Sadam, Elektriraudtee AS.

9) Meelis Mälberg, Reformierakond, 7035 eurot. AS Eesti Teed, Maaelu Edendamise SA.

10) Taavi Rõivas, Reformierakond, 6596 eurot. Alates detsembrist sotsiaalminister. SA KredEx, Riigi Kinnisvara AS.

11) Siim Kabrits, IRL, 5468 eurot. SA Keskkonnainvesteeringute Keskus, SA KredEx.

12) Aivar Sõerd, Reformierakond, 5309 eurot. AS Eesti Raudtee, AS Elering. 

13) Kaja Kallas, Reformierakond, 5238 eurot. Eesti Arengufond.

 

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt