Fed vähendab stiimulit, kuid hoiab laene odavatena

Fredy-Edwin Esse, California 19. märts 2014, 21:31

Föderaalreserv otsustas taas vähendada igakuiseid võlakirjaoste, kuid samas andis endale ruumi hoida laenuhinnad madalal järgmise aastani, sidudes baasintressimäära spetsiifilise töötusemäära tasemega.

"Tugevalt toetav monetaarpoliitika on jätkuvalt asjakohane," kommenteeris täna kahepäevase koosoleku lõpetanud Föderaalne avatud turu komitee, mida esimest korda juhtis Fedi värske esinaine Janet Yellen, vahendab Bloomberg.

Intressimäärade madalal hoidmise arvestamisel hindab keskpank edenemist tööhõive suunal ning 2% inflatsiooni eesmärki. Selle käigus võetakse arvesse suur hulk erinevat infot, teiste seas tööturu tingimusi, inflatsiooniootusi ning finantsturgude seisukorda.

Lisaks otsustas Fed taaskord alandada igakuiseid võlakirja oste 10 miljardi dollari võrra 55 miljardi dollarini.

Keskpank on muutmas enda prognooside tingimusi pärast seda, kui töötusemäär kukkus 6,5%ni, mis oli panga enda seatud piir baasintressimäärade tõstmiseks. Küll aga saavutati see piir kiiremini kui oodati.

Yellen ütles möödunud kuul, et töötusemäär üksi ei ole piisavalt adekvaatne näitaja majanduse tervise kohta ning USA tööturul on endiselt suurel hulgal nõrkusi, mille kallal peab töötama.

Komitee kordas taas, et jätkab igakuiste ostude vähendamist ka tulevastel koosolekutel, kuid need ei ole kursil liikumaks täiesti nulli. Eelmisel kahel koosolekul teatas komitee samuti 10 miljardi dollari väärtuses ostude vähendamisest.

Aktsiaturud tegid koosoleku järel nina ees languse, kukkudes üle 1,2%. Pärastlõunaks on turud taastunud umbes 0,8% kaotuse juurde.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    19. March 2014, 21:31
    Otsi:

    Ava täpsem otsing