Soomes küpseb alkoholi­piirang

14. aprill 2014, 00:00

Eesti alkoholitootjad hoiavad silma peal Soome parlamendi plaanil piirata Euroopa Liidust sisse toodava alkoholi koguseid. See mõjutab kindlasti siinseid müüginumbreid, nendivad Eesti alkoholitootjad, ent enne parlamendi kindlat otsust midagi ette võtta ei plaani.

Seadusemuudatuse järgi tohiks edaspidi tolli huviorbiiti sattumata Euroopa Liidust Soome viia 20 liitrit kanget alkoholi, 90 liitrit veini, millest kuni 60 liitrit võib olla vahuvein, 110 liitrit õlut ja 10 liitrit muid alkohoolseid jooke. Soome parlament on avaldanud soovi muudatus jõustada nii kiiresti kui võimalik.

Soome kõrged hinnad pole eesmärki täitnud. Ajalehe The Baltic Guide peatoimetaja, üle 20 aasta Eestis elanud turismiekspert Mikko Savikko ütles, et soomlased viivad Eestist koju aastas 50 miljonit liitrit alkoholi ehk iga reisiga umbes 20 liitrit. “Minu meelest peaks piirangust 110 liitrit õlut või 10 liitrit viina küll piisama,” lausus ta.

Savikko ütles, et Soome püüab alkohoolsete jookide hindade üleskruvimisega inimeste tervist parandada, ent see ei kanna vilja.

Ta ütles, et paneb Eesti-Soome vahet sõites tähele väga suure alkoholikogusega rahvuskaaslasi. “See muudatus aitaks tabada neid, kes mitmesaja liitriga iga nädal laevas sõidavad ja seda Soomes edasi müüvad.”

Samas oleks tema sõnul rumal karistada inimesi, kes Tallinnas teatris käivad ja siit hea hinna pärast alkoholi kaasa ostavad. “Rumal oleks nüüd neid karistama hakata, muutuma peab hoopis Soome enda alkoholipoliitika,” ütles ta.

Saku veel ei muretse. Saku õlletehase juht Margus Kastein märkis, et nende fookuses on kodumaine äri, hoolimata sellest, et sadamakaubandus on viimastel aastatel kõvasti tõusnud. Kastein lubas tegutseda vajadusel siis, kui Soome midagi ka tegelikult ette võtab.

Kasteina sõnul on piiriülene kaubandus loomulik nähtus kahe riigi vahel, kus on suured maksuerinevused. “Üks asi on see, mida Soome tahaks teha, kuid hoopis teine on see, mida Euroopa Liidu reeglid neil tegelikult teha lubavad,” lisas ta.

Piirang vahendajate vastu. Saaremaa  ja Koskenkorva viina ning mitmeid konjakeid tootva Altia Eesti tegevdirektori Kristel Metsa sõnul mõjutaks Soome alkoholikeeld Eesti viinaturgu omajagu.

Metsa hinnangul on soomlaste üle piiri veetavad alkoholikogused üsna piirangu lähedal. “Eks Soome eesmärk on vähendada vahendajate arvu, aga ühele inimesele on see kogus piiranguks tegelikult üsna mõistlik. Meie müüginumbritele annab piirang aga kindlasti tunda, sest vahendajaid, kes ostavad Eestist alkohoolseid jooke kokku, on ikka päris palju,” sõnas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. April 2014, 18:38

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing