18. september 2014 • 2 min
Jaga lugu:

Puhkepäev. Intelligentne mõtisklus

Marten Kuninga uus plaat paneb tähelepanelikumalt kuulatama. Kasvõi ainult sellepärast, et plaat on eestikeelene, ja eestikeelset intelligentset muusikat ei teki just iga päev juurde.

Oluline tähendus on laulusõnadel. Tekstides on vaimukaid sõnadekombinatsioone, irooniat ja huumorit, mida ei tahaks esimesel kuulamisel kõrvust möödal lasta. Vahel see siiski juhtub – kohati takistab teksti jälgimist kajaefekt, mis toob esikohale sõna kõla, mitte tähenduse.

Olulisim roll on plaadil inimhäälel, seda nii info vahendajana kui ka instrumendiga võrdsustatud komponendina helikeeles. Kuninga erinevatel kõrgustel liikuv hääl on väga kindel ja eksimatu, tema stiil omanäoline ja küps.

Levinuimaks saateelemendiks plaadil on kitarr, millele on liidetud elektroonilised nüansid, kajad ning kohati ulmelised saundid. Sõnadest jookseb vilksamisi läbi surm, tüdimus ja möödarääkimine. Meloodiad pigem depressiivseid meeleolusid ei toeta ning laulude üldmeeleolus jääb kõlama elurõõmus iroonia.

Valdav osa plaadi keskosa lugudest on sügavad, rahulikud ja tähenduslikud. Algus on veidi tormakam ning vahetult enne lõppu esitatav “Sügavad tunded” viib tempo taas veidi üles.

 

Hinnang

Marten Kuningas “Praktiline mees”

Hinnang: 8

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt