Äripäev • 11. veebruar 2017 kell 9:28

Presidendi otsus residentsist loobuda kruvib pingeid

Liberty suvemõis Rocca al Mares.  Foto: Toomas Tatar, Postimees/Scanpix

Kolmapäeval teatas presidendi kantselei, et loobub plaanist renoveerida Rocca al Mares Vabaõhumuuseumi külje all asuv Liberty mõisakompleks presidendi residentsiks.

Loobumisotsus ärritab hoone endist omanikku Vabaõhumuuseumi, kes sooviks nüüd mõisa tagasi saada, vahendas "Aktuaalne kaamera". "Üks president ei saa mõelda ainult sellesse päeva, et tema ei taha siin olla. Ta ei ole Eestis viimane president ja ei saa teha nii, et ühel aastal otsustame nii ja teisel aastal otsustame teistmoodi," kommenteeris Vabaõhumuuseumi maaarhitektuuri keskuse juhataja Elo Lutsepp uudistesaates.

Samal ajal aga kiidab rahandusministeerium kantselei otsust, sest sellega säästetakse renoveerimise pealt viis miljonit eurot. "Tahaks tunnustada presidendi kantseleid sellise mõistliku ja ratsionaalse otsuse eest. Tõepoolest, kui uus president leiab, et temale ei ole seda objekti vaja, siis ei ole mõistlik seda korda teha ka lihtsalt igaks juhuks," ütles AK-le ministeeriumi riigivara osakonna nõunik Veronika Ilsjan.

Edasi kaalutakse, mis mõisast edasi saab. Valikuid on kolm: kas hooned antakse mõnele teisele riigiasutusele, näiteks Vabaõhumuuseumile tagasi, mõisakompleks konserveeritakse tulevikuks või pannakse müüki.

Hoonet haldav Riigi Kinnisvara Aktsiaselts (RKAS) on juba öelnud, et on valmis mõisa maha müüma. Vabaõhumuuseum aga tahaks Liberty mõisa uue otsuse valguses tagasi saada.

Hetkel kuum