Äripäev • 24. september 2018 kell 5:36
Lembit Eespäevale, Kristina Tautsi, Vambola Kolbakovi ja Juriy Golubyevi mullu aprillis maakohtus  Foto: Andras Kralla

Jetoili endine omanik jäi kelmuses lõplikult süüdi

Ettevõtja Vambola Kolbakov ja varem IRL-i juhtkonda kuulunud Kristina Tauts mõisteti süüdi selles, et nad üritasid koos kütuseärimees Lembit Eespäevaga riigilt poolteist miljonit eurot toetusraha välja petta.

Eelmisel nädalal jõustus kohtuotsus, millega Kolbakov, Tauts ja Eespäev ning viimase äripartner Juri Golubev said karistada 1,5 miljoni euro suuruse soodustuskelmuse katse eest, vahendas ERR Õhtulehte.

Süüdistuse järgi küsiti raha Eespäeva firmale OÜ Oil Tech naftajääkide töötlemise seadmete ostmiseks, kuigi jäätmeid ettevõttel tegelikult üldse polnud.

Loe pikemalt ERRist.

Mullu aprillis kirjutas Äripäev, et Oil Tech küsis Keskkonnainvesteeringute Keskuselt (KIK) kahel korral toetust, et osta naftasaaduste jääkide ümbertöötlemise seadmeid. Taotluste põhjal olid seadmed väärt kokku ligi 3,6 miljonit eurot.

KIKilt 1,5 miljonit eurot välja petta üritanud vormistasid dokumente tagantjärele. Suure osa tõenditest hankis riigiprokuratuur kirjavahetustest, näiteks vaadati läbi Tautsi meilid – selleks võeti läbiotsimisel kaasa naise sülearvuti.

Kohus karistas Eespäeva ja Tautsi soodustuskelmuse katse eest aastase tingimisi vangistusega, koos 2015. aastal saadud karistusega määrati Tautsile kaheaastane tingimisi vangistus – kuna ta pani teise kuriteo toime juba enne eelmist kohtuotsust, siis ei pööratud varasemat tingimisi karistust täitmisele.

Kolbakov sai kuriteole kaasaitamise eest pooleteistaastase tingimisi vangistuse ja Golubev 1500-eurose rahalise karistuse.

Hetkel kuum