Birjo Must • 20. oktoober 2015 kell 9:30

Kas arenevatest turgudest saab asja?

Hiina majanduse jahenemine mõjub halvasti kõigile arenevatele turgudele.   Foto: EPA

Möödunud nädalal toimus esimest korda viimase kolme kuu jooksul sissevool arenevate turgude aktsiatesse, kuna investorid kaotavad usku, et USA Föderaalreserv tänavu intressimäärasid tõstab.

See annab omakorda kindlustunnet investoritele, kes arenevaid turge jälgivad, kirjutab uudisteagentuur CNBC.

Väljavool võib ületada sissevoolu

Bank of America Merril Lynchi andmetel voolas möödunud nädalal arenevate turgude aktsiatesse 700 miljonit dollarit. Panga pea investeerimisstrateeg Michael Hartnett teatas seejärel, et arenevad turud on tagasi.

Investorite lootuse purunemist FEDi intressimäärade tõstmata jätmise pärast peegeldasid Hartnetti sõnul lisaks toorainetele ja arenevatele turgudele ka rämpsvõlakirjad, mis said tugeva tõuke.

Positiivsest signaalist hoolimata on see aasta olnud arenevatele turgudele kohutav. Raha väljavool neist aktsiatest võib sel aastal esimest korda alates 1988. aastast ületada sissevoolu. Peamised mureallikad on Hiina majandus, valuutade müük ja võimalik intressimäärade tõus USAs.

Prognooside kohaselt viivad investorid arenevatelt turgudelt tänavu umbes 540 miljardit dollarit, teatas Institute of International Finance. Välisraha sissevool kukub tõenäoliselt 548 miljardile, mis on pool möödunud aasta tasemest ja jääb väiksemaks kui 2008. aasta finantskriisi ajal.

Spetsialistid jäävad eriarvamusele

Esmaspäeval avaldatud majandusandmed näitasid, et Hiina majandus kasvas kolmandas kvartalis kõige aeglasemas tempos alates finantskriisist. See kasvatas ootusi, et sealne valitsus rakendab veel stimuleerimismeetmeid.

Ashmore’i uuringuteosakonna juhi Jan Dehni sõnul on aga arenevatelt turgudelt väljavoolava raha hulk väiksem, kui siiani näidatud, ja seegi on tingitud peamiselt Hiina pärast tekkinud hirmudest.

Augustis avalikustatud raportite kohaselt ulatub arenevatelt turgudelt väljavoolanud raha hulk viimasel aastal 1 triljonile dollarile, kuid Dehni sõnul on tegelik number umbes 200-300 miljardit dollarit.

Societe Generale arenevate turgude stateeg Guy Steari sõnul pole aga hoolimata FEDi tegevusest kasvuväljavaated siiski nii lillelised. „Kui arvestada teisi faktoreid nagu fiskaalset positsiooni, võlakoormust, välisinvesteeringute taset, muutusi välisvaluuta reservides ja pangandussektoreid, siis näeme kõigi nende fundamentaalnäitajate kahanemist,“ märkis Stear.

Hetkel kuum