Mait Kraun • 17. jaanuar 2017 kell 8:45

Euroopa automüük üheksa aasta tipus

Renault.  Foto: EPA

Euroopa automüük kasvas 2016. aastal 6,5 protsenti ja jõudis üheksa aasta kõrgeima tasemeni, sest regiooni majandus on taastumas, vahendab Bloomberg.

Uute autode registreerimine kasvas eelmisel aastal 15,1 miljoni sõidukini, 2015. aastal oli vastav number 14,2 miljonit, teatas Euroopa Autotootjate Liit. Renault müük tõusis lausa 12 protsendi võrra – ettevõte võttis turuosa eelkõige Volkswagenilt.

„Tarbijad loobusid Volkswagenist ning ostsid teiste masstootjate autosid, näiteks Renault’d ja Fiat Chryslerit,“ ütles Commerzbanki analüütik Sascha Gommel. „Peamine põhjus, miks Renault müüs rohkem autosid, on seotud nende tootetsükliga. Nende mudelid on väga uued.“

Euroopa automüük on kasvanud juba kolm aastat järjest. 2013. aastal jõudis see kahe kümnendi madaltasemeni, sest Euroopas oli võlakriis ning maailmamajandus kasvas väga aeglaselt. Edasine müügikasv tuleb aeglasem, sest ostjad, kes ootasid suurte ostudega, on uued sõidukid juba soetanud. Brittide lahkumine Euroopa Liidust vähendab sealset nõudlust.

„Makrokeskkond on jätkuvalt toetav. Käib üldine majanduse taastumine koos madala inflatsiooni, madalate intressimäärade ja töökohtade loomise ning palgakasvuga,“ ütles uuringufirma IHS Markiti analüütik Ian Fletcher, kes prognoosib, et automüük kasvab sel aastal tunduvalt vähem. „Brexit hakkab järgnevatel aastatel turgu mõjutama.“

Hetkel kuum