investor Toomas • 6. mai 2019 kell 3:00

Miinuses, aga rahul

Olen detsembri alguses juurde ostetud Equinori aktsiatega ikka alles miinuses. Viimase ostuhinnani ei kergitanud aktsiat ka reedel avaldatud esimese kvartali tulemused, mis olid üle analüütikute ootuste.

Johan Sverdrupi naftaväljal Põhjamerel algab ammutamine novembris.  Foto: Nerijus Adomaitis, Reuters/Scanpix

Lohutan ennast siis dividendiga, mida Norra gaasi- ja naftahiid otsustas läinud aasta esimese kvartaliga võrreldes 13% tõsta – see teeb 0,26 USA dollarit aktsia eest.

Equinori tulemustes oli tagasiminekut, kuid kokkuvõttes oli tulemus tugev, kui arvestada, et kvartali alguses oli naftabarreli hind alles allpool 55 dollarit ja gaasi hind Euroopas surve all. Maksude järel oli puhaskasum isegi suurem. Ühtegi selleks aastaks tehtud prognoosi ei peetud vajalikuks muuta. Toodangu mahult oodatakse eelmisele üsna sarnast aastat ning sealt edasi 2025. aastani keskmiselt 3% kasvu.

Ja suur sündmus on tulemas – novembris peaks käiku minema Equinori suurim naftaväli Põhjameres, Johan Sverdrup. Sellega on seotud suured ootused – muu hulgas musta kulla ajastu pikenemine kogu Norra riigi jaoks. Ja kindlasti liigutab see tegur Equinori aktsiat. Näiteks kui peaks õnnestuma varasem käivitamine, mida peab võimalikuks Equinori partner Lundin Petroleum.

Equinori juht Eldar Sætre jäi praegu siiski novembri stardi juurde. Ollakse ettevaatlikud, sest alati võib tulla ootamatusi, nagu juhtus enne aastavahetust käivitatud uue gaasimaardlaga Aasta Hansteen. Esimese etapi plaanitud tootmismaht uuelt väljalt on 40 000 barrelit päevas ja see loodetakse saavutada 12 kuuga. Kogu maardla maksimaalne tootmismaht on 660 000 barrelit päevas. Tasakaaluhind, kus tootmiskulud kaetud saab, läheb 20 dollari tasemelt barreli eest, mis on väga hea näitaja.

Läks oodatust paremini

Esimeses kvartalis oli Equinori nafta- ja gaasitoodang 2,18 miljonit barrelit päevas (gaasi puhul barreli ekvivalendina), mis ületas analüütikute prognoosi. Oodatust paremad olid kasum ja rahavoog äritegevusest, mida aitasid saavutada madalamad kulud ja Norra krooni nõrkus.

Korrigeeritud põhitegevuskasum (EBIT) kahanes mullusega võrreldes 4,41 miljardilt dollarilt 4,19 miljardile, kuid tuli parem kui Reutersi küsitletud analüütikute oodatud 3,9 miljardit dollarit. Korrigeeritud puhaskasum kasvas läinud aasta 1,47 miljardi dollariga võrreldes 1,54 miljardile dollarile, edestades samuti ­ootusi. Müügitulu kahanes 19,8 miljardilt dollarilt 16,48 miljardile.

Rahavoog äritegevusest enne makse oli 6,5 miljardit dollarit, võrreldes 2018. aasta sama aja 7,13 miljardiga. Netovõlatase vähenes läinud aasta lõpu 22,2 protsendilt 19,4 protsendile, mis on 2014. aasta lõpust esimene kord allpool 20% piiri.

40% toodangust tuli väljastpoolt Norrat, sh Brasiiliast, mille Equinor on määratlenud tähtsaimaks kasvupiirkonnaks.

Börsil jäi reaktsioon reedel leigeks, aktsia sulgemishinnaks kujunes 191,4 Norra krooni. Pikaajalise investorina olen rahul dividendiga ja kasvu jätkumise väljavaadetega. Kuid ei jäta märkamata, et pikemas vaates on aktsia keskmine hinnasiht Reutersi andmeil praegu 222,59 krooni.

Kuigi detsembris ostetud aktsiad on väärtust kaotanud, pole Equinori investeering minu portfellis vee alla kadunud. Arvestades kokku ka varasemalt ostetud koguseid, siis 2014 aastast alates on mu investeering kasvanud 35%.

Foto: Reuters
Hetkel kuum