Anne Oja • 10. august 2010 kell 14:52

Riisalu müüs kahjumliku kinnisvarafirma Pastile-Kolgile

Juuni viimastel päevadel müüs üks jõukamaid riigikogulasi Aivar Riisalu maha osaluse büroopindu rentivas firmas Mestron Grupp AS, mille enamusaktsionär on kinnisvarahai Toonart Rääsk.

"Miks ma peaksin seda kommenteerima? Ärge parem üldse küsigegi, ma ei kommenteeri seda," ütles Riisalu täna Äripäevale.

Riisalu aktsiapaki ostjaks oli Juhan Kolgi ja Urmas Pasti osaühing LMI. Kinnisvaraärimees Urmas Past ei soovinud samuti kommenteerida. "Ma ei taha ajakirjanduses ühtegi teemat kommenteerida," sõnas ta. Kolk jäi terve päeva jooksul ajalehele kättesaamatuks.

Mestron Grupi peamine vara on Tallinnas Liimi tn 1 asuv kinnistu ja rendile antavate ruumidega büroohoone, mille turuväärtus oli eelmise aasta lõpus 78,6 miljonit krooni.

Mestron Grupp sai mullu 7,1 miljoni kroonise käibe juures 1,4 miljonit kahjumit. Tunamullu oli käive 7,9 ja kahjum 1 miljon krooni. Ettevõtte laenukoormus ületas aastavahetusel 31 miljonit krooni. 7,7 miljonit krooni oli sellest pikaajalisi kohustusi seotud osapoolte ja 21,7 miljonit krediidiasutuste ees.

"Tulenevalt majanduse hetkeseisust oli nõudlus äriruumide järele endiselt kahanev, mistõttu tehti järeleandmisi hindades, üürnikud vahetusid. Arvestades turul olevate vakantsete pindade mahtu ei ole üüritaseme hinnatõusu lähemal ajal oodata," selgitas Mestron Grupi juhataja ülesandeid täitnud Riisalu majandusaasta aruandes.

"Kinnisvara spetsialistide hinnangul saabub tehinguhindade madalseis eeldatavasti 2010. aasta keskpaiku või aasta teisel poolel. See omakorda on mõjutanud kahandavalt kinnistu turuväärtust ka sel aastal, mistõttu jäi majandusaasta 2009 kahjumisse," põhjendas Riisalu.

Riisalu firmale Hansabalt AS kuulus 49,9% Mestron Grupi aktsiatest. Keskmiselt nelja töötajaga Hansabalti konsolideeritud käive ja kahjum olid 2009. aastal vastavalt 25,5 ja 3,4 miljonit krooni. Aasta varem sai Hansabalt 27,5 miljoni kroonise käibe juures 1,6 miljonit krooni kahjumit.

LMI OÜ on asutatud 17. juunil 2010. Selle omanikfirma Renum Invest möödunud aastal tulu ei teeninud. Kahjumiks oli 34,8 miljonit krooni. "Kahjum tekkis sidusettevõtte osakute müügist," selgitasid Past ja Kolk majandusaruandes.

Renum Invest ei teeninud majandusaruande andmetel tulu ka tunamullu, kuid toona jäi ettevõte 1 miljoni krooniga kasumisse. 2009. aasta aruandele audiitori arvamust lisatud pole.

Hetkel kuum