Birjo Must • 5. aprill 2011 kell 11:19

Juhid arvestavad 5protsendilise majanduskasvuga

Ettevõtete juhid ootavad sellel aastal umbes 5protsendilist majanduse kasvu, kuid veel kiirem tempo teeks meele päris rõõmsaks.

„Ootame kindlasti positiivset majanduskasvu ning kui selline 4-5 protsenti tuleb, siis on hästi küll,“ kommenteeris Arco Vara juhatuse esimees Lembit Tampere, lisades, et kui rohkem tuleb, siis on nad rõõmsad.

Kasv kindlasti tuleb, sest võrdlusbaas on väga madal, nentis Tampere.

Tampere sõnul hoiab meid väga head tulemust tegemast asjaolu, et kriis pole veel täiesti möödas ja tööpuudus on suur. Suurest tööpuudusest saame tema kinnitusel lahti vaid juhul, kui töökohti oluliselt juurde tuleb. „Ikkagi 14 protsenti inimestest on töötud, seega praktiliselt iga seitsmes. Meil ei saa hästi minna, kui meil nii palju inimesi tööl ei käi,“ sõnas ta.

Premia Foodsi juhatuse esimees Kuldar Leis arvestab firma seisukohalt samuti umbes 5protsendilise kasvuga. „Meid puudutab rohkem see, kuidas toiduainete tarbimine muutub. Ühtepidi tundub suurem masu läbi olevat, teistpidi tarbimine ei kasva nii kiiresti, kui kasvab majandus,“ lausus Leis, kelle sõnul ei jälgita ettevõttes nii palju majanduse kasvutempot. 

Leisi arvates võib sel aastal kasvu ka rohkem tulla. „Ega see mind väga õnnelikuks või õnnetuks ei tee, kui ta kõigub siia või sinnapoole. Pigem on oluline see, et üldine foon on positiivsem kui aasta või kaks tagasi,“ rääkis Leis. 

Viisnurga juhatuse esimees Andres Kivistik usub, et Eestis tuleb sel aastal majanduskasv vähemalt umbes 4 protsenti. „Ma arvan, et üle kuue on juba hästi. Kui me vaatame, et eelmise aasta viimane kvartal kasvas nii palju, siis see tähendab juba selle aasta viimase kvartali väga head kasvu,“ möönis ta.

Lähitulevikus võiks kasv jääda samaks

Kui vaadata järgmist viit aastat, siis on Tampere hinnangul Eesti jaoks 5-protsendiline tempo väga jätkusuutlik. „Kui me sellele alla jääme, siis oleme laisad, kui väga üle põrutame, siis läheb juba hästi ja ilmselt võtame riske,“ selgitas Tampere.

Leisi arvates oleks hea, kui majanduskasv kõiguks järgmise viie aasta jooksul 2 ja 7 protsendi vahel. Viis protsenti keskmisena oleks päris vahva, ütles Leis.

Kivistik ootab aga veidi kõrgemat kasvu. „Usun, et 6-7 protsendine aastane kasvutempo pikas perspektiivis on Eesti jaoks paras ja see ei ole liiga kiire,“ sõnas ta.

Hetkel kuum