Kadrin Karner • 24. mai 2011 kell 9:09

Ettevõtetele väljastatud laenude maht kasvas 16% 

Eesti ettevõtetele aprillis väljastatud laenude ja liisingute maht kasvas mullu aprilliga võrreldes 16 protsenti, märtsis ulatus aastakasv 34 protsendini.

Järgneb Eesti Panga finantssektori poliitika allosakonna juhataja Jana Kase kommentaar:

Nagu eelmistes kuudele, nii hoidis ka aprillis laenuaktiivsust üleval ettevõtete suurenenud nõudlus käibevahendite järele. Seevastu pikaajalisi laene andsid pangad aastatagusega võrreldes vähem, mille põhjus oli mõõdukam laenutegevus kinnisvarasektoris. Samal ajal jätkus laenumahu kiire kasv põllumajandussektoris, kus ettevõtted said pikaajalisi laene ligi 90 protsenti enam kui aasta tagasi.

Eluasemelaene väljastasid pangad aprillis 16 protsenti rohkem kui mullu aprillis. Kuigi eluasemelaenuturg on kevadel mõnevõrra elavnenud, on laenukäive käesoleval aastal olnud oodatust tagasihoidlikum. Eraisikute paranenud kindlustunne ja pankade soodsad laenupakkumised on samas selge märk, et laenuhuvi kasvab lähikuudel. Eraisikute laenuturu aktiivseim osa on autoliising, kus aprilli tehingute maht kasvas mullusega võrreldes 83 protsenti.

Pankade laenu- ja liisinguportfell kahaneb jätkuvalt, kuna uute laenude maht on väiksem varem võetud laenude tagasimaksetest. Eesti ettevõtetele ja eraisikutele antud laenude ja liisingute kogumaht moodustas aprillis 14,7 miljardit eurot, mis on aastatagusest 6,4 protsenti väiksem.

Aprillis väljastatud eluasemelaenude keskmine intressimarginaal alanes 1,7 protsendini. Eluasemelaenude keskmine intressimäär jäi vaatamata EURIBORi tõusule eelmiste kuude keskmise ehk 3,3 protsendi tasemele. Ettevõtetele antud pikaajaliste laenude keskmine intressimäär on vähese laenukäibe juures liikunud viimastel kuudel ilma kindla suunata. Aprillis kujunes see 5,2 protsendi juures taas viimaste aastate keskmisest määrast kõrgemaks. 

Laenukvaliteet aprillis mõnevõrra halvenes, kui üle 60 päeva maksetähtaega ületanud laenude osakaal portfellis suurenes kuu lõpuks 0,2 protsendipunkti võrra 6,4 protsendini. Uusi makseraskusi lisandus ettevõtete, eelkõige kinnisvarafirmade laenuportfellis. Vaatamata võimalikele ajutistele tagasilöökidele on ettevõtete ja eraisikute laenumakseprobleemid kindlalt vähenemas. Aasta lõpuks prognoosib Eesti Pank pikaajaliste viivislaenude tasemeks alla 5 protsendi laenuportfellist.

Hoiuste aastakasv kiirenes aprillis 5,5 protsendini. Eesti ettevõtete ja eraisikute hoiuste kogumaht suurenes aprillis 142 miljoni euro võrra 7,6 miljardi euroni. Kuukasvust 85 protsenti moodustasid ettevõtete hoiused.

 

Hetkel kuum