Kes siis ikkagi tuleb Tallinna börsile?

Fredy-Edwin Esse 30. mai 2011, 00:00

Reedel selgus kaua oodatud tõde, et Trigon Dairy on valmis börsile tulema. Õnneks või kahjuks aga ei ole tegu juunis börsile tuleva firmaga, sest Joakim Heleniuse sõnul loodab ta Dairy Farmiga börsile tulla järgneva 12 kuu jooksul.

Helenius kasutas olukorra enda kasuks ära. Võib öelda, et Helenius viskas meediale väikse ninanipsu, kui kutsus lehtede peatoimetajad külla eesmärgiga tutvustada tulevase börsifirma juhte. Mõistagi tekkis kohe spekulatsioon, et jaanipäeva paiku börsile tulev firma on Dairy Farming. Helenius on kõrgendatud tähelepanu osavalt ära kasutanud, kuid uue börsiletulija osas oleme endiselt teadmatuses.

Praegu peetakse läbirääkimisi rahvusvaheliste investorite ja pankadega ning lähema aasta jooksul loodetakse saada 30 kuni 50 miljoni euro eest investeeringuid, ütles Helenius. Seejärel toimub ka Tallinna börsile tulek ehk IPO, mille mahuks kujuneb Heleniuse sõnul 50 kuni 100 miljonit eurot.

Riik peaks mängu sekkuma. Seega on jätkuvalt täiesti selgusetu, kes meie börsinimekirja lähiajal rikastab. Seega tasub taas meelde tuletada nimed BLRT, LHV, VKG, Eesti Post ja Estonian Air. Kõik on börsile tulekut küll eitanud, neist riigi osalusega kaks viimast kõige kindlamini, kuid kusagil peab tõdema olema.

Positiivse poole pealt võib praegu väita, et suure tõenäosusega on meil aasta pärast kolm uut firmat börsil - Dairy Farming, Swedbank ja salapärane uustulnuk. Seega võib täituda Tallinna börsi juhi Andrus Alberi soov, kes on mitu korda öelnud, et Eesti suuruse majanduse puhul on loomulik areng kolm uut börsifirmat aastas.

Kindlasti annaks seda tempot kiirendada, kui riik astuks mängu ja tooks meie börsile firmad nagu Elering, Estonian Air, Eesti Post ja Eesti Energia. Suured ja tuntud ettevõtted, mis ärgitaks kindlasti uusi inimesi börsile tulema. Paraku peame seni hakkama saama vähem säravamate, kuid mitte kehvemate ettevõtetega.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:54
Otsi:

Ava täpsem otsing