Insaiderid tegid rekordi

Fredy-Edwin Esse 08. september 2011, 00:00

Börsiindeks OMXT langes augustis 10,88% ehk tegemist oli börsiajaloo suurima augustikuise kukkumisega ning suurima kuise kukkumisega alates 2010. aasta veebruarist. Kindlasti avaldas mõju ka asjaolu, et just augustis avaldas enamik börsifirmasid oma teise kvartali tulemused, mis üldiselt valmistasid pettumuse.

Seega oli loodud pea ideaalne keskkond firma kohta lisainfot omavatele ja selle tegevusse uskuvatele investoritele. Insaiderid tegid Tallinnas augustis 74 tehingut kogusummas 503 438 eurot. Seejuures oleme jätnud arvestamata Baltika nõukogusse kuuluva KJK Fund Sicav-Sifi börsivälise tehingu, millega fond sai 1 993 924 Baltika emiteeritud aktsiat.

Finantsinspektsiooni andmed ulatuvad kuni 2005. aasta alguseni välja ning alates sellest ajast on augustis tehtud üle kahe korra rohkem tehinguid kui järjekorras teisel kuul. Seni oli kõige aktiivsem kuu 2007. aasta november, kui insaiderid tegid kokku 30 tehingut. Läinud kuul olime tunnistajaks 74 insaidertehingule. Siinjuures tuleb lisada, et statistikat koostades jäid arvestamata börsivälised tehingud, sest nende hulka kuulusid näiteks aktsiate pantimised, optsioonide lunastamised, aktsiate märkimised.

Ostjaid oli palju. Suuresti võib rekordilise kuu kanda eile Äripäevas figureerinud KJK Fundi fondijuhi ja Kaima Capital Eesti OÜ omaniku Lauri Kustaa Äimä nimele, kes ainuüksi Tallinki aktsiatega tegi 9. augustil 43 tehingut. Lisaks tegi Äimä tehinguid Premia Foodsi aktsiatega ning terve kuu peale ostis mees enda firmale 46 315 euro väärtuses aktsiaid, samas kui fondile soetas ta 360 000 euro eest Premia ja Tallinki aktsiaid.

Nagu öeldud, ei lasknud augustis tugevalt kukkunud börs ka teistel insaideritel rahus olla ning kogu raskus ei jäänud vaid Äimä kanda. Aktiivsuselt teine oli Tallinna Kaubamaja nõukogu liikme Gunnar Krafti isa Jüri Kraft, kes seitsme aktsiaostutehinguga investeeris firmasse üle 44 000 euro. Veelgi aktiivsemalt tegi Kraft oste septembri alguses, investeerides veel üle 55 000 euro Tallinna Kaubamaja aktsiatesse.

Head ostukohta märkasid ka Nordeconi juhid. Oma osalust firmas otsustasid suurendada tegevjuht Jaano Vink, nõukogu liige Andri Hõbemägi ja enda firma Luman ja Pojad kaudu aktsiaid ostnud Toomas ja Liivi Luman, kes omavad ettevõttest vastavalt 51% ja 49%. Paraku on Nordeconi aktsia võrreldes nende makstud hinnaga oluliselt alla tulnud ning firma juhid peavad esialgu veel investeeringu kasumlikkust ootama.

Taas otsustas enda firma aktsiaid soetada Harju Elektri arendusdirektor ja nõukogu liige Endel Palla, kes ostis arvestatava koguse firma aktsiaid ka tänavu mais ja juunis. Kokku kulutas Palla augustis 20 200 eurot.

Olympicu tegevdirektor Indrek Jürgenson ostis 10 200 euro eest 8500 aktsiat ning Premia nõukogu liige Erik Haavamäe ostis 1440 euro eest aktsiaid.

Langus võib kesta. Iseenesest on insaiderite tehingud igati tervitatavad, sest kui firma juht ostab endale aktsiaid juurde, näitab see tõenäoliselt kahte asja - aktsia võib olla odavalt hinnatud ja juhil on usku firmasse. Vaadates praegu valitsevat pessimismi ja nägemata horisondil mingeid lahendusi Euroopa ja USA võlaprobleemidele, võib arvata, et aktsiaturud jätkavad vindumist ka septembris, mistõttu võiksime sel kuul oodata veelgi rohkem insaiderite tehinguid. Seega, investorid, hoidke silmad-kõrvad lahti ja jälgige turgu.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 19:00
    Otsi:

    Ava täpsem otsing