Anne Oja • 27. september 2011 kell 5:20

Ministeerium: kasvu vedas Estonian Airi lennukite ost

Investeerimisaktiivsus kasvas valdavalt suurenenud investeeringute tõttu masinatesse ja seadmetesse ning transpordivahenditesse, mida omakorda vedas lennukite ost, kommenteeris rahandusministeerium ettevõtete põhivarainvesteeringute statistikat.

Kommenteerib rahandusministeeriumi makromajanduspoliitika osakonna analüütik Kristjan Pungas.

2011. aasta esimesel poolel on investeerimisaktiivsus kasvanud valdavalt suurenenud investeeringute tõttu masinatesse ja seadmetesse ning transpordivahenditesse. Tegevusaladest võib välja tuua töötleva tööstuse, veonduse ning energeetika. Töötleva tööstuse investeeringute kasvu taga on investeeringud uutesse masinatesse ja seadmetesse, mis on vajalikud tagamaks suurenenud tellimuste täitmist tugeva välisnõudluse tingimustes.

Veonduse kasvu vedasid investeeringud transpordivahenditesse, millest olulise osa moodustab tõenäoliselt uute lennukite ost. Ka autovedudes võib täheldada valdavalt sõidukiparki suunatud suuremaid investeeringuid, kuid selle mõju veonduse investeeringutele on tagasihoidlikum.

Kuigi kõikide tegevusalade andmeid ei ole võimalik detailselt tuvastada, võib laias laastus öelda, et nii kodumaise kui ka välismaise kapitaliga ettevõtted on suurendamas kapitalipaigutusi põhivarasse. Üheks näiteks on kindlasti Ericsson Eesti, mis on tugeva välisnõudluse tõttu pidanud investeeringuid suurendama.

Loe ka tänasest Äripäevast, mida rääkisid tootmise laiendamisest Nefab Packaging OÜ, AS Matek, AS Kitman, Westaqua-Invest OÜ, ABB AS, Incap Electronics Estonia OÜ ja Eastman Specialities AS. Artiklit saab lugeda paberlehest, tellides lehe SIIT või ostes päevapileti SIIT.

Hetkel kuum