6. detsember 2011 kell 10:09

Kriitikud: S&P sekkub poliitikasse

Mitmed allikad on seadnud küsimuse alla S&P hoiatuse ajastamise. Nimelt plaanivad ELi liidrid 8. ja 9. detsembril Brüsselis toimuval tippkohtumisel võtta vastu põhjapanevaid otsuseid kriisi peatamiseks.

“S&P peaks eemale hoidma,” ütles Bloombergile Anthony Valeri, LPL Financial turustrateeg. „See komplitseerib ELi liidrite tööd võlaprobleemi lahendamisel.““Eelseisev Euroopa tippkohtumine pakub poliitikutele võimalust ületada riiklikud huvid ja eelistused ning anda kriisile usutav vastus, mis aitaks taastada investorite usalduse,“ kirjutas S&P oma raportis.

Reitingu seostamist tippkohtumise tulemusega näeb kriitiliselt ka Euroopa Keskpanga nõukogu liige Ewald Nowotny: „See näitab seda, et reitinguagentuurid võtavad üha rohkem poliitilise rolli.“ „Pole mingit kahtlust, et reitinguagentuuridel on majanduslikult oluline roll, kuid see kuidas see toimub ja millisel ajahetkel, on järjest problemaatilisem, kuna see annab protsüklilisi tulemusi ehk siis tulemusi mis teevad kriisi hullemaks,“ ütles Nowotny.

Sarnasel seisukohal on ka EKP nõukogu teine liige, Prantsusmaa keskpanga juht Christian Noyer. „Agentuurid olid ühed 2008. aasta kriisi mootorid. Kas nad saavad olema seda ka praeguses kriisis? See on reaalne küsimus, mille peale me peaksime kõik mõtlema,“ ütles Noyer. „Kui me vaatame, kuidas S&P on oma otsust põhjendanud, siis me näeme, et nad on muutnud oma meetodit. Nende meetod on muutunud palju rohkem poliitilisemaks ja vähem seotuks majanduslike alustega,“ lisas Noyer.

S&P põhjendas otsust euroala reitingud veel enne tippkohtumist uuesti läbi vaadata sellega, et kriisi süvenemise riskid on „märkimisväärselt suurenenud“. „Poliitikud näivad tegutsevat ainult tänu kasvavale turgude survele,“ lisas S&P.

Reitingu väljavaate muutus on Euroopa jaoks katastroof, ütles Southwest Securities Inc tegevjuht Mark Grant eile Bloombergile. „Nüüd langetatakse ka Euroopa pankade ja võlakirjade, mitmete Euroopa firmade reitingut, euro satub üle maailma tohutu surve alla,“ ütles Grant. „On terve rida doominokive, mis selle raporti tagajärjel langema hakkavad.“

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum