Miljonist eurost suurema tulu deklareerijaid poole vähem

19. mai 2014, 00:00

Vähemalt miljon eurot tulu deklareeriti tänavu kolmes tuludeklaratsioonis, mida on poole vähem kui aasta tagasi.

Kui euromiljonäride arv vähenes, siis kroonimiljonäride arv suurenes 2788-lt 3101-le. “Ju siis ei olnud väga palju vara müüki, sest varasematel aastatel on vara müügist tulnud suuri kasumeid. On müüdud ettevõtteosakuid, on müüdud aktsiaid,” selgitas maksu- ja tolliameti teenindusosakonna juhtivspetsialist Hannes Udde.

Kokku deklareeriti eelmise aasta eest tulu 5,3% rohkem ehk ligikaudu kuus miljardit eurot. Ühe deklaratsiooni kohta teeb see keskmiselt 11 200 ­eurot. Möödunud aasta kohta esitati 553 536 füüsilise isiku tuludeklaratsiooni, mis on aasta varasemaga võrreldes 1,6% vähem.

Eestis saadud palgatulu ja muid tasusid deklareeriti 5,7 miljardit eurot. Keskmiselt deklareeriti palgatulu eelmise aasta eest 898 eurot kuu kohta, 2012. aastal 839 eurot.

Eelmise aasta eest deklareeris 2373 isikut kokku 13,5 miljonit eurot kasu väärtpaberite võõrandamisest, mis on keskmiselt 5708 eurot deklaratsiooni kohta (2012: 10 564 eurot). Kahjumit deklareerisid 1353 isikut (2012: 1815).

Investeerimiskontod. ­Udde sõnul vähenes väärtpaberite võõrandamisest saadud kasu, sest rohkem kasutati inves­teerimiskontosid. Kui aasta varem oli kontosid 1864, siis nüüd 2639. “Maksustamisele läheb alles siis, kui võetakse kasum välja,” selgitas Udde.

Tagastamisele kuuluv tulumaks vähenes 5,1% ehk 97,3 miljonilt 92,3 miljonile eurole. ­Udde sõnul vähenes tagastamisele kuuluv tulumaks, sest töötuskindlustuse maksemäär alanes 2012. aastal 1,4%-lt 1,1%-le ja Euribori kukkumise tõttu vähenes tunduvalt eluasemelaenu intresside summaline deklareerimine, kuigi isikute arv kasvas.

Juurdemaksmisele kuuluv tulumaks kasvas 10% ehk 20,7 miljonilt 22,8 miljonile eurole, mille põhjustasid Udde teatel peamiselt üüritulu ja välistulude deklareerijate arvu kasv.

Udde sõnul deklareeriti tänavu oluliselt rohkem välistulusid. Summa kasvas 32%, moodustades 151,2 miljonit eurot. Aasta tagasi deklareeriti välistulu kokku 114,3 miljonit eurot.

Selgitustöö kandis vilja. Udde lisas, et tänavusel tulude deklareerimise perioodil pööras amet välistulude deklareerimisele varasemast suuremat tähelepanu. “Panime seekord suuremat rõhku ka teavitustööle ning näiteks meie sotsiaalmeedia kampaania õigustas ennast igati,” märkis ta.

Mahaarvamisi esitati deklaratsioonide lõikes enim maksumaksja maksuvaba tulu pealt (57%), pensioneilt (17,2%) ja laste maksuvabalt tulult (7%). Deklareeritud maksusoodustustest vähenesid eluasemelaenu intressid ja töötuskindlustuse maksed.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    18. May 2014, 17:08
    Otsi:

    Ava täpsem otsing