Äripäev • 3. september 2018 kell 9:40
Toomas Abner juhtis Seesamit 1990. aastatel, kui kindlustusselts ei olnud veel soomlastele müüdud. Nüüd töötab ta OP Insurance Balti ärivaldkonna juhina.  Foto: Raul Mee

Austerlased said loa osta Seesami

Eesti, Läti ja Leedu ametkonnad andsid Austria kontsernile Vienna Insurance Group lõpliku loa osta kahjukindlustuse ettevõtte Seesam Insurance aktsiad ettevõtte seniselt omanikult Soome kontsernilt OP Financial Group.

Müügitehing, mis hõlmab ka Seesami filiaale Lätis ja Leedus, allkirjastati 2017. aasta 18. detsembril ja viidi lõpule eelmise nädala reedel ehk 31. augustil.

VIG teatas, et neist saab Baltimaade turuliider, kelle turuosa moodustab 2018. aasta esimese kvartali andmete põhjal pärast firma Seesami ja selle Läti ning Leedu filiaalide ostmist ligikaudu 23,7%.

Tegu ei ole VIGi esimese ostutehinguga Baltimaades – 2016. aastal ostis kontsern Läti kahjukindlustuse ettevõtte BTA Baltic Insurance Company (BTA). VIGile kuulub ka kindlustusselts Compensa Vienna Insurance Group (Compensa). Pärast tehingu lõpule viimist esindavad VIGi kolm kindlustusettevõtet: BTA, Compensa ja Seesam. 2018. aasta esimesel poolel oli kõigi VIGi ettevõtete (sh Seesami) brutopreemiate kogusumma kokku ligikaudu 229 miljonit eurot.

Baltikumi turu eest vastutav Vienna Insurance Groupi juhtkonna liige Franz Fuchs ütles pressiteate vahendusel, et VIG järgib erinevate brändide ja kohaliku äriüksuse strateegiaid. "Seega jätkab Seesam tegevust Andri Püvi juhtimisel," selgitas Fuchs.

1991. aastal asutatud Seesamist sai 2006. aastal osa OP Financial Groupist. Seesamil on Balti riikides 23 müügiesindust ja üle 180 000 kliendi, kellest eraisikud moodustavad 85%. Tehing ei mõjuta Seesami klientide kindlustuslepinguid ega nende tingimusi. Lähikuudel viiakse läbi muudatused Seesami logo kujunduses. Ettevõte teeb üksikasjad teatavaks hiljem.

Seesam kogus 2017. aastal kindlustusmakseid ligikaudu 65 miljonit eurot, mida on 9,3% enam kui eelneval aastal. 2017. aastal oli Balti riikide kahjukindlustuse turuosa ligikaudu 5,3%. Seesamil on Baltikumis 342 töötajat, kellest 154 töötab Eestis, 86 Lätis ja 102 Leedus.

Vienna Insurance Group on kindlustusepakkuja nii Austria kui ka Kesk- ja Ida-Euroopa turgudel. Kontserni moodustavad ligikaudu 50 ettevõtet 25 riigis. VIGis töötab üle 25 000 inimese. Vienna Insurance Group on noteeritud ka Praha börsil.

Hetkel kuum