13. jaanuar 2012 kell 9:19

Gazprom suurendab Saksamaal mõjuvõimu

Gazprom suurendas hääleõigust suurimas Ida-Saksa gaasikontsernis Verbundnetz Gas (VNG), kirjutab Handelsblatt.

Saksa konkurentsiamet kinnitas Gazpromi hääleõiguse kahekordistamise VNG-s. Kuigi Gazprom oli oma osalust VNGs suurendanud 10,52 protsendile juba kaks aastat tagasi, loobus Vene kontsern esialgu osaliselt hääleõigustest, et vältida konkurentsiõiguslikku kontrollikohustust. Kuna hääleõiguse piirang oli tähtajaline, siis nüüd vaadati asi uuesti üle.

Saksa konkurentsiamet lähtus maagaasi tarneturul ja Saksamaale importimisel eeldusest, et tegemist on Saksamaaga piirduva turuga ning et Gazpromi turuosa on üks kolmandik, Hollandi Gasterral ligikaudu 20 protsenti ning Norra Statoilil 19 protsenti.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum