8. oktoober 1996 kell 22:00

Investeeringud vabanevad sotsiaalmaksust

«Palgatöölise sotsiaalmaksu maksab vastavalt palga suurusele ettevõtja,» selgitas riigikogu rahanduskomisjoni esimees Olev Raju seadusemuudatuse vajadust.

Sotsiaalmaksu seaduse parandused reguleerivad, millised kulud võib üksikisik ettevõtlusest saadud tulult maha arvata, enne kui ta hakkab tasuma sotsiaalmaksu. Maksuvaba kulu hulka arvatakse edaspidi ka ettevõtja poolt teistele üksikisikutele makstud summadelt tasutud sotsiaalmaks ja tulumaksuga maksustamisel tulumaksu seaduse alusel mahaarvatud koolituskulud.

Toivo Jürgensoni sõnul lõpeb absurdne olukord, kus üksikisikust ettevõtja pidi sotsiaalmaksu tasuma ka kõikide tehtud investeeringute pealt. «Päris nii ei olnud see ka enne seaduse muutmist,» ei nõustunud maksuameti peadirektor Kalev Järvelill.

Olev Raju sõnul avaldab maksumuudatus riigieelarvesse laekuvatele summadele väga vähe mõju. «Tegemist on mõne tuhande krooniga, aga kingsepale või väikesele talupidajale on ju iga tuhat oluline,» lisas Raju.

Tema sõnul avalduvad seadusemuudatused eelkõige selles, et edaspidi jäävad ära üksikisikust ettevõtjate mõttetud protsessimised maksuametiga. Ka Toivo Jürgenson tunnistas, et üksikisikust ettevõtja ei ole enam sunnitud seadust rikkuma.

Kalev Järvelille väitel ei ole maksuamet pidanud üksikisikust ettevõtjatega sotsiaalmaksu pärast varem protsessima. «Küll aga on üldiselt sotsiaalmaksu osas väga palju võlglasi,» tunnistas Järvelill.

Hetkel kuum