12. november 1998 kell 22:00

Hansapanga aktsia liigub vastuvoolu

Negatiivsed uudised Hansapanga laenuklientide kohta tõid eile panga aktsia ligi 5 protsendi võrra alla, samal ajal kui ülejäänud põhinimekirja aktsiate hinnad liikusid tõususuunas.

Viimastel päevadel on välja kujunenud üsna haruldane olukord, kus Hansapanga aktsia ja ülejäänud likviidsemad aktsiad liiguvad vastupidistes suundades. Peamiselt Hansapanga aktsia langusest tulenevalt lõpetas ka ÄP indeks eile õhtul 2,28 protsendiga miinuspoolel, 290,17 punkti tasemel.

Eile hommik algas turuosalistele lehelugemisega, sest Äripäev avaldas artikli Pennu raskustest ja Hansapanga huvist juhatuse väljavahetamisel, ja Eesti Ekspressis ilmus artikkel selle kohta, et Hansapanga taotlusel on arestitud viiendik Tallinna farmaatsiatehase valmistoodangust. Varasemast ajast on teada, et Hansapangale on panditud pankrotiprotsessis oleva ASi Läätsa varad.

Eesti edukamate ettevõtete, milleks börsiettevõtted kahtlemata on, probleemid kohustuste täitmisel pankade ees panevad tahtmatult mõtlema, kuidas suudavad muutunud majanduskeskkonnas hakkama saada pisemad ettevõtted. Pankadele tähendab see aga järjest suurenevaid laenude mahakandmisi ja provisjone, millest võib finantsturgude rahunemise järel saada pankade uus suur kuluallikas.

Paradoksaalne on seejuures see, et tehtud provisjonid laenukahjumite katteks ei anna pangale tulevikuks kergemat elu. Laenu mahakandmisel tuleb see summa kirjutada lõpuks ikkagi panga kahjumisse. Samal ajal tuleb aga teha üha suuremaid provisjone, kuna halbade laenude osakaal panga laenuportfellis hetkel aina kasvab.

Veidi positiivsema uudisega tuli eile mõned minutid pärast börsi sulgemist välja Merko Ehitus, teatades ettevõtte konsolideeritud üheksa kuu tulemused. Eesti ühe suurema ehitusettevõtte käesoleva aasta 9 kuu netokäive ja kasum olid tasemel, mis tehtud prognoosidest andsid vastavalt 89% ja 82%. Merko on seega üks väheseid prognoosidega hakkama saav ettevõte Tallinna börsil.

Hetkel kuum