Kodu kindlustaja peab täitma ohutusnõudeid

Aare-Matti Inglist 05. oktoober 2001, 00:00

Kindlustusseltside pakutav kodukindlustus suudab pakkuda kaitset juhul, kui kindlustusvõtja on kahjujuhtumi toimumise järel piisavalt hoolas ja täidab lepinguga endale võetud kohustusi. Kindlustusleping on leping nagu iga teinegi, kus mõlemal poolel ? nii kindlustusseltsil kui ka kindlustusvõtjal ? on õigused ja kohustused. Kindlustusvõtja kohustused ilmnevad hästi kahjujuhtumi korral. Hüvitise saamise esimene eeldus on, et ohutusnõuded on täidetud. Lukustamata ukse või akna kaudu toimepandud varguse korral selts hüvitist ei maksa. Poliisil fikseeritud valvesüsteem peab töötama. Täita tuleb ka kõiki õigusakte (eriti tuleohutusnõudeid), ettekirjutusi, juhendeid jmt. Kindlustusvõtjaga on kahjujuhtumi korral võrdsustatud ka tema perekonnaliikmed.

  • Kahjujuhtumi korral tuleb sõltuvalt juhtumist teavitada viivitamatult politseid või päästeametit.

  • Märkida üles võimalike tunnistajate (nt naabrid) nimed ja kontaktandmed. Kahjujuhtumi asjaolude uurimisel on tunnistajatest suur abi.

  • Võimalusel tuleks sündmuskohta pildistada. Seda võib teha nii kahjukäsitleja kui ka kindlustusvõtja omal initsiatiivil. Fotod on täiendavateks tõenditeks kahjujuhtumi asjaolude suhtes.

  • Vältida või vähendada võimaluse korral kahju suurenemist. Kahjustatud vara ei või jätta järelevalveta.

  • Teatada kindlustusseltsile juhtunust õigel ajal. Kindlustusseltsile peab andma võimaluse kohe sündmuspaik üle vaadata. Mitmed hüvitisest keeldumise otsused on tehtud just sel põhjusel, et seltsile teatamisega on hiljaks jäädud. Mõistlik on kahjust teatamisel küsida kahjukäsitluselt õiend selle kohta, et kahjuteade on vastu võetud.

  • Kahjukäsitlejalt tuleks paluda olulisemad korraldused kirjalikult fikseerida, et vältida võimalikke vääritimõistmisi.

  • Säilitada sündmuskoht võimaluse korral puutumatuna, kuni kindlustusseltsi esindaja annab loa koristus- või taastamistöödeks.

  • Aidata kaasa kahju põhjuste väljaselgitamisele. Koostöö seltsi ja kliendi vahel on hädavajalik. Kindlasti tasub kindlustusseltsilt küsida kirjalik korraldus, milliste dokumentide vm esitamist nõutakse.

  • Esitada õigel ajal kahju hüvitamise taotlus koos vajalike dokumentidega.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:11

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing