Rekordmadal kuue kuu Euribor rõõmustab pankade laenukliente

Annika Matson 24. märts 2004, 00:00

Ekspertide sõnutsi ootavad finantsturud Euroopa Keskpangalt lähiajal baasintresside alandamist kuni 0,25 protsendipunkti võrra.

6 kuu Euribori langemine rekordmadalale tasemele rõõmustas eile kindlasti Eesti ligi 70 000 eluasemelaenu ja pikaajalise liisingu klienti. Eksperdid hoiatavad aga, et laenu võtmise või mittevõtmise otsuseid sellest mõjutada lasta ei tohiks, sest intressid ei jää madalaks igavesti.

?Hindadest on näha, et turg ootab Euroopa Keskpangalt baasintresside alandamist kuni 0,25 protsendipunkti võrra,? ütles Nordea Eesti finantsturgude juht Hassar Kipp.

Ta lisas, et Nordea Pank usub siiski, et Euroopa Keskpank intressimäärasid ei langeta, vaid hakkab hoopis tõstma kõige varem selle aasta lõpus.

Ka Hansabank Marketsi intressitoodete spetsialist Ott Jalakas tõdes, et nõrk nõudlus Saksamaal ja teistes suurtes majandustes on kasvatanud tõenäosust, et Euroopa Keskpank võiks baasintresse alandada 0,25 protsendipunkti võrra, hetkel on intressimäär 2%. Ta märkis, et tema ise alandamisse siiski ei usu. Jalaka sõnutsi on Euribori langus põhjustatud sellest, et nii USA kui ka Euroopa oodatud majanduskasv on edasi lükkunud.

Ühispanga turuanalüüsi divisjoni direktori Sven Kunsingu sõnutsi võiks Euribor lähiajal langeda maksimaalselt 0,1%, 1,9 protsendini. Ka Kunsingu ütluste kohaselt on osa turuosaliste arvates olemas tõenäosus, et baasintresse langetatakse. ?Meie arvates see tõenäosus väga suur ei ole, tuginen ses osas ka SEB analüütikute arvamusele, kes on seisukohal, et käesoleval aastal eurotsoonis intresse ei muudeta,? ütles ta.

Sampo Panga finantsturgude divisjoni analüütiku Rasmus Pikkani sõnade kohaselt on Euroopa Keskpangal tekkinud hulgaliselt vabandusi, miks võiks baasintressi kärpida.

Pikani sõnutsi on Eesti eluasemelaenude suurusjärk 25 miljardit krooni ning umbes 90% laenudel on ujuv intress, mis sõltub Euriborist.

Enamiku eraisikulaenude intress koosneb kahest osast ? baasintressist ja riskipreemiast. Riskipreemia sõltub laenaja usaldatavusest panga silmis ja see ei muutu. Küll aga muutub laenude baasintress, milleks on euroturu pankade vaheline rahaturu intressimäär ehk Euribor. Eestis kehtivad intressid sõltuvad Euroopa Keskpanga otsustest, sest Eesti Pangal iseseisvat intressipoliitikat ei ole.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing