Tallinki kasum kasvas, muret teeb reisijate arvu vähenemine

Annika Matson 13. jaanuar 2006, 00:00

"Minu üldpilt Tallinki tulemuste osas on kokkuvõttes neutraalne, rõõmustav ei ole just reisijate arvu langus nii Helsingi kui ka Stockholmi suunal. Samas kompenseerib seda mahu kasv kaubaveos," ütles Danil. Ta polnud kindel, kas reisijate arvu vähenemine näitab trendi või on see ajutine nähe. "Hullem variant on, kui see näitab trendi," lisas Danil.

Üllatav oli tema sõnul aga kasumlikkuse langus Rootsi suunal. Helsingi liinil Danili sõnul käive hoolimata reisijate arvu vähenemisest kasvas.

Põhiline osa esimese kvartali puhaskasumi paranemisest on tulnud tänu sellele, et suleti kahjumit toonud Tallinna-Helsingi-Peterburi liin, veidi on kaasa aidanud ka efektiivsuse paranemine Tallinn-Helsingi suunal.

Kogu aasta kasumiks ootab Danil 435 miljonit krooni. Mulluse majandusaasta kasum oli suurem, 473,2 miljonit krooni. Samas möönis Danil, et ta on kogu aasta kasumi sisse arvestanud ka IPO kulud ligi 100 miljoni krooni suuruses summas. Kui tõesti selgub, et IPO kulud ei leia kajastamist kasumiaruandes, nagu ettevõte on öelnud, ootab ta kogu aasta kasumiks 532 miljonit krooni. See oleks eelmise aastaga võrreldes kasumi kasv enam kui kümnendiku võrra.

Aasta käibeks ootab analüütik 4,7 miljardit krooni, mis teeb kasvuks 16,5 protsenti. "Mul on poole aasta pealt sisse arvestatud Riia ja Stockholmi laevaliini käivitumine. Kui seal viivitusi tuleb, võib ka prognoosi täitmine ohtu sattuda," ütles Danil.

Tallinki aktsia soovituse muutmisega Danil ei kiirusta. Praegu on soovitus "hoia" ja hinnasiht 78 krooni. "Lähiajal on Tallinki kohta olulisi uudiseid tulemas, ootan läbirääkimiste lõpptulemusi Riia-Stockholmi liini osas ja Silja Line'i ostupakkumise tulemusi jaanuari lõpus," märkis ta, siis võib tulla ka muutusi prognoosidesse.

"Olen päris rõõmus Tallinki tulemuste üle, müügipool on igati ootuspärane ja kasumi kasv julgustav," ütles Suprema juhatuse liige Sten Sumberg. Ta toonitas, et antud kommentaar on tema isiklik seisukoht. Suprema kui Tallinki IPO ühe korraldaja kohta kehtib keeluperiood, mil ta analüüse avaldada ei tohi.

"Olen kuulnud, et Tallinkile prognoositakse jooksvaks aastaks kasumi langust, aga esimeses kvartalis oli kasv juba 45 protsenti," ütles Sumberg. Isiklikult näeb ta Tallinkile terveks aastaks kasumi kasvu viiendiku võrra.

Analüütikuid on hämmastanud Tallinki laevade väga pikk 60aastane amortiseerimisperiood. Pikem amortiseerimisaeg näitab kulusid väiksemana. Soome investeerimispanga Mandatum Stockbrokersi laevandussektori analüütik Robin Johansson ütles eile Äripäevale, et 60-aastane laevade amortasiatsioon tundub tõesti liiga pikk. "Selles sektoris võiks olla keskmine amortisatsiooniperiood 20-30 aastat," ütles Johansson.

Tallink Grupi finantsdirektor Janek Stalmeister ütles eile Äripäevale, et Tallink on esimeses kvartalis teinud investeeringuid uutesse laevadesse juba 200 miljoni krooni eest.

Ta lisas, et nii kasumi kui ka müüginumbritega jäi firma juhtkond väga rahule.

Tallinki avaliku emissiooni (IPO) kulud leiavad finantsdirektori sõnul kajastamist teises kvartalis.

Ta täpsustas, et novembri lõpuks oli neile IPO-arveid laekunud 37,9 miljoni krooni ulatuses.

"Kõik arved pole veel tänasenigi kohal, kuid meie prognoos on, et IPO kulud kokku tulevad 82,65 miljonit krooni," märkis Stalmeister ning lisas, et emissiooniga seotud kulud ei lähe kasumiaruandesse. "Need ei mõjuta kasumit," ütles ta.

Loo autor on Tallinki aktsionär.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 15:42

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing