Ehitusloata kortermaja püstitaja pääseb 28 000kroonise trahviga

Kadi Heinsalu 07. juuni 2006, 00:00

Kui tavaliselt müüakse kortereid korteriomandina, siis ilma ehitusloata majja müüs Kivimägi kortereid kinnistu kaasomandina. 1200ruutmeetrisel maalapil asuval 550ruutmeetrisel majal on seitse kaasomanikku, kuid puuduvad detailplaneering ja ehitusluba. Detailplaneeringu tagantjärele vormistamine on kaasomanike ülesanne, juhul kui linn seda nõudma hakkab.

Vastvalminud majas on paar korterit Kivimägi omad, ehkki ta ise seal ei ela. Lisaks on kinnistusregistri järgi kuus kaasomanikku, kellel kõigil on võetud eri pankadest laenu 320 000 kroonist kuni 1,95 miljoni kroonini. Maaklerid müüsid, pangad andsid laenu ning notar kinnitas ostu-müügiaktid. "Notar peaks rääkima ostjale varjatud puudustest, kuid ei rääkinud," rääkis üks tundmatuks jääda soovinud majaelanik. Samuti vahendas tehinguid vandeadvokaat Marje Mängel.

Üks korter majast on müügis praegugi, seda müüb Eha Kinnisvara maakler Sergei Nester. Ta müüb korterit kinnistu nime all. 760 000 krooni maksva ühetoalise korteri asemel oli varem garaaž. "City24 olevalt pildilt on näha, kuidas garaaži uks on kinni müüritud, lõhutud sisse aken ja akna alla pandud malmradiaator," räägib kõrvalmaja elanik Valdur, keda suur kortermaja naabruses häirib.

Maakler Sergei Nester rääkis eile, et on maja probleemiga kursis ja räägib neist ka kõigile huvilistele. Tema sõnul on korteril praegu üks huviline, kes on pangas käinud asju ajamas. "Kui pank heaks kiidab, siis läheme notari juurde," lausus Nester. "Kui temale sobib, teeme tehingu ära."

Samas ei tohiks Tallinna linnaplaneerimisameti ehitusjärelevalve teenistuse direktori Rain Seieri sõnul sellel kohal sellist maja ollagi, sest omanikule lubati vaid olemasoleva eramaja rekonstrueerimist. Vaiksel eramajadega tänaval viib reovett minema paakauto, kuid korteriomaniku sõnul oli hindamisaktis kirjas, et olemas on tsentraalne kanalisatsioon.

Linnaplaneerimise amet on Kivimägi kortermaja projekti küll varem näinud, kuid lükkas selle kui sinna kohta kõlbmatu tagasi. Kivimägi hakkas siiski ehitama ilma ehitusloata. "Meie politseiga juures ei seisa," sõnas Rain Seier. "Kuna tegemist on väärteomenetlusega, siis on trahviks 18 000 krooni ja lisaks sunniraha 10 000 krooni."

Tema sõnul on Kivimägi kutsutud reedel ametisse aru andma, varem pole ta selle mehega kohtunud. "Tuleb õudselt kiusata selle asjaga," jätkas Seier. "Hinge teeb täis küll." Tema sõnul on vaevalt usutav, et linnavolikogu sellele majale tagantjärele ehitusloa annab.

Tiit Kivimägi mobiil oli eile ajutiselt suletud. Samuti jäi kutsuma number, millelt vastab vandeadvokaat Marje Mängel. Ühe majaelaniku esindaja sõnul on koostamisel hagi Kivimägi vastu, mis nädala lõpuks peaks valmis saama.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 16:03

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing